FinUnions edustaa 1,7 miljoonaa suomalaista työntekijää EU:ssa

FinUnions on suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n, yhteinen edustusto Brysselissä. 

Lue lisää


Uutiset

13.2.2018 EU:ssa halutaan uudistaa perhevapaat – vanhempainvapaaehdotus 4 + 4 kuukautta

Komissio haluaa myös isyysloman ja viiden päivän mittaisen omaishoitovapaan koko EU:hun.

Lue lisää

7.2.2018 Tavoitteena selkeämmät työehdot myös epätyypillisiin työsuhteisiin – Komission 21.12.2017 antaman ehdotuksen sisältö

Euroopan komissio julkisti joulun alla ehdotuksensa työolojen avoimuuden ja ennakoitavuuden parantamiseksi.

Lue lisää

2.2.2018 Suomen meppiluku voi nousta 14:ään seuraavissa eurovaaleissa

Euroopan parlamentin kokoonpano muuttuu Iso-Britannian EU-eron myötä. Useille jäsenmaille on tarjolla lisäpaikka, myös Suomelle.

Lue lisää


rssBlogi

8.2.2018 16.35Asiantuntijoilta tukea SAK:n EMU-linjalle – Yhteisvastuu ja markkinakuri täydentävät toisiaan SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà

Patrizio LainàTunnetuista ranskalaisista ja saksalaisista ekonomisteista koostuva asiantuntijaryhmä pohtii EMU:n uudistamista  17.1. julkaistussa raportissa. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta.

Raportti on hyvin lähellä SAK:n EMU-linjauksia. Asiantuntijaryhmän mukaan yhteisvastuu ja markkinakuri tulisi nähdä toisiaan täydentävinä eikä poissulkevina asioina. Samaa olen esittänyt aiemmin SAK:n blogissa.

Asiantuntijaryhmän lähtökohtana on, että sekä Ranskan että Saksan näkemykset euroalueen uudistamiseksi on otettava vakavasti. Lisäksi EMU:n uudistaminen on välttämätöntä, koska nykyisin se ei ole kestävällä pohjalla.

Lue lisää | 0 Kommenttia

19.1.2018 10.55Saksan U-käännös kohti yhteisvastuuta mahdollinen – seuraisiko Suomi perässä? FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto

Aleksi finalTammikuun 12. päivänä saatiin pitkän odotuksen jälkeen isoja uutisia Saksasta, kun SPD, CDU ja CSU julkistivat alustavan hallitussopimuksensa. Jos hallitus lopulta syntyy tämän sopimuksen pohjalta, on Saksa ottamassa aivan uuden vaihteen Euroopan yhdentymisen edistäjänä. Saksa siirtyisi käytännössä hyvin lähelle muiden suurten jäsenmaiden, Ranskan, Italian ja Espanjan linjauksia ja tavoittelisi merkittävää yhteisvastuun vahvistamista, myös rahaliitossa. 

Lue lisää | 0 KommenttiaAjankohtainen teema

Tavoitteena selkeämmät työehdot myös epätyypillisiin työsuhteisiin – Komission 21.12.2017 antaman ehdotuksen sisältö

Euroopan komissio julkisti joulun alla ehdotuksensa työolojen avoimuuden ja ennakoitavuuden parantamiseksi.

Epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien asema voi pian parantua EU:ssa. Kuva: iStock

Kyseessä on entinen ns. työsuhteen todentamisdirektiivi (Written Statement Directive), jota komissio on uudistamassa vastaamaan paremmin nykyisen työelämän olosuhteita.

Ehdotuksen mukaan työnantajalla olisi aiempaa vahvempi velvoite kertoa työntekijälle esimerkiksi työajasta ja koeajan pituudesta.

Direktiivi koskisi myös kokonaan uusia työntekijäryhmiä kuten esimerkiksi vuokratyöntekijöitä. Tiedot olisi annettava kirjallisesti viimeistään työsuhteen ensimmäisenä päivänä.

Komission mukaan näin saataisiin lainsäädännön piiriin 2–3 miljoonaa uutta sellaista työntekijää, joilla on epätyypillinen työsuhde. Tällaisia ovat vuokratyöntekijöiden lisäksi esimerkiksi marginaalista osa-aikatyötä tekevät tai erittäin lyhyillä työsopimuksilla työskentelevät.

Lue lisää