rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
16.4.2014 15.33

EU-USA-sopimukselle tukea tähtiliput liehuen

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen

Markus Penttinen kevät 2013Suomen ja Ruotsin työntekijäjärjestöt ovat antaneet kannanotot, joissa ne tukevat EU-USA-kauppasopimusta unionin ja Yhdysvaltain tähtiliput liehuen. Aiheen painavuuden vuoksi linjaus oli esillä niin SAK:n, STTK:n kuin Akavankin hallituksissa. Ruotsissa työntekijäkeskusjärjestöt pitivät hallitustensa harvinaisen yhteiskokokouksen EU-USA-sopimuksen vuoksi. Suomen keskusjärjestöjen kannanotto luovutettiin Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille 4.4.2014.

Kannanotto on saanut niin myönteistä kuin kielteistä palautetta. Keskusjärjestöjen lailla monet näkevät sopimuksen edesauttavan kaupankäyntiä ja yrittäjyyttä, mikä puolestaan myötävaikuttaa työllisyyteen ja palkanmaksuvaraan.

EU-USA-sopimus olisi myös demokratiaan, oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksiin uskovien maaryhmien välinen liitto. Eduskunnan käymää keskustelua aiheesta uutisoitiin erityisesti turvallisuuspoliittisista näkökulmista. Ukrainan kriisi ja Venäjän pullistelu edellyttävät maaltamme vankkoja suhteita paitsi yli Itämeren, niin myös yli Atlantin.

Suomen keskusjärjestöt näkevät sopimuksessa myös mahdollisuuden edistää työelämän asioita. Siihen voidaan sisällyttää vaatimuksia perusoikeuksien noudattamisesta. Niiden rikkomisesta tulisi seurauksia. Tätä toimintatapaa voitaisiin vaatia EU-USA-sopimuksen myötä entistä vahvemmin ulkopuolisilta mailta. Jokainen työelämän rikkomus esimerkiksi Kiinassa on myös kilpailun vääristymä, joka heikentää suomalaisten työntekijöiden asemaa globaalitaloudessa.

Keskusjärjestöjen on kuitenkin väitetty antaneen varauksettoman tukensa kauppasopimukselle. Näin ei tietystikään ole. SAK, STTK ja Akava eivät esimerkiksi niele esitettyä investointisuojasopimusta eivätkä hyväksy ympäristönsuojelun standardien polkemista. Julkisrahoitteiset hyvinvointipalvelut on parempi pitää sopimuksen ulkopuolella eikä siihen saa tulla määräyksiä, jotka pakottaisivat yksityistämiseen tai estäisivät yksityistettyjen palvelujen palauttamista julkisiksi.

Työntekijäkeskusjärjestöjen on myös väitetty antaneen tukensa sopimukselle, joka edellyttäisi verojen ja palkkojen alentamista. EU-USA-kauppasopimus ei vaadi veroja tai palkkoja sen paremmin laskettaviksi kuin nostettaviksi.

Avoin kaupankäynti on nostanut satoja miljoonia kehitysmaiden ihmisiä köyhyydestä ja pitää omalta osaltaan yllä suomalaisten elintasoa ja hyvinvointivaltiota. Kaupankäynti on siis kirjaimellisesti kannattavaa. Sen tulee kuitenkin olla yhteiskuntavastuullista. EU-USA-kauppasopimus paitsi lisäisi kauppaa, niin myös tarjoaisi mahdollisuuden yhteiskuntavastuullistaa koko maailman kaupankäyntiä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi