rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
11.7.2014 13.51

EU tarvitsee hyvän työelämän ryhtiliikkeen

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka SAK

EU-ympyröissä eletään nyt varovaisen innostuksen aikaa. Järkytys kansallismielisen populismin eurovaalimenestyksestä alkaa jääde taka-alalle, samoin henkilöön keskittyvä, kitkeriä sävyjä saanut kiista komission puheenjohtajan paikasta. Katseet kääntyvät alkaneen vaalikauden sisältöön ja ilmassa on pientä kuherruskuukauden henkeä. Ehkä tästä tuleekin pitkästä aikaa hyvä kausi.

Suuri vaikutus mielialojen kohenemiseen on Italian puheenjohtajakaudella. Pääministeri Renzin linjaukset eivät miellytä kaikkia, mutta hänen aikaansaamaansa eteenpäinmenon ja uuden alun tunnelmaa on vaikea kiistää. Koin tämän tällä viikolla omakohtaisesti Euroopan talous- ja sosiaalikomitean täysistunnossa, jossa Italian puheenjohtajuutta edustanut valtiosihteeri sai komitean jäseniltä poikkeuksellisen raikuvat aplodit.

Italian puheenjohtajuuden painotuksista on julkisuuteen noussut ennen muuta Renzin vahvasti korostama investointien merkitys Euroopan talouskasvulle ja uudistumiselle. Varsinkin EU:n talouspolitiikkaa yksipuolisesta säästökuurista kritisoineet näkevät nyt kurssin kääntyvän oikeaan suuntaan. Tähän joukkoon kuuluu myös eurooppalainen ay-liike.

Myönteistä virettä tarvitaan, mutta ilonpilaajana esiintymisen uhallakin kiinnitän huomiota yhteen asiaan. Italian puheenjohtajakauden ohjelma jää työelämäasioissa luvattoman heikoksi. Siinä missä investointien korostus luo näkymiä edellistä kautta tasapainoisemmasta politiikasta, työmarkkinapolitiikan epäkohtiin ei näillä eväillä olla korjauksia näkemässä. Ei aitoa panostusta työmarkkinoiden vuoropuheluun neuvottelurakenteiden purkamisen sijaan, ei vahvaa otetta työsuojelun kehittämiseen viime vuosien pysähtyneisyyden tilalle.

Italian puheenjohtajakausi on vasta alussa, parlamentin ja uuden komission kaudesta puhumattakaan. Komission kokoonpano ja ohjelma ovat yhä työn alla. On edelleen täysin mahdollista, että alkavalla kaudella nähdään eurooppalainen ryhtiliike myös hyvän työelämän rakentamisessa. Ilman poliittista painetta se ei kuitenkaan tapahdu. Sitä painetta ovat toivottavasti rakentamassa – palkansaajaliikkeen rinnalla – myös suomalaiset europarlamentaarikot.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja