rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
15.6.2015 12.39

Euroopalle oma LGBTI-suunnitelma

FinUnionsin vieraileva asiantuntija Miika Sahamies, nuoret aikuiset ja työelämä, Akava

Miika JPEG

Euroopassa otettiin vastikään askel kohti kaikkien EU-kansalaisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, kun oikeusasioista vastaava komissaari Vera Jourová lupasi laatia EU:lle oman sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen (LGBTI) oikeuksia parantavan toimintasuunnitelman vuoden loppuun mennessä.

Jourová painotti suunnitelman sisältävän muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän vastaisen direktiivin (Horizontal Anti-discrimination Directive) viimeistelyn. Direktiivi takaa useille vähemmistöryhmille yhdenvertaisen pääsyn koulutukseen, palveluihin ja sosiaaliturvaan.

Euroopan parlamentti on jo pitkään vaatinut komissiota ryhtymään toimenpiteisiin LGBTI-kysymyksissä. Sen mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintä on Euroopassa yleistä, mikä ilmenee muun muassa EU:n perusoikeusviraston (FRA) vuonna 2013 julkaisemasta laajasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää, väkivaltaa ja häirintää koskevasta kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta seksuaalivähemmistöön kuuluvasta eurooppalaisesta on joskus kokenut syrjintää, eikä ole voinut avoimesti kertoa seksuaalisuudestaan. Syrjintää on koettu muun muassa asunnonhaussa, sairaaloissa ja pankeissa tai poliisin kanssa asioidessa. 

Sukupuolivähemmistöjen kohdalla syrjintää tapahtuu tätäkin useammin. Tutkimuksessa 55 % sukupuolivähemmistöihin kuuluvista kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana syrjintää. Koulussa tai yliopistossa syrjintää oli kokenut lähes neljäsosa vastanneista. Työhönotossa syrjintää oli kohdannut lähes viidesosa.

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiskunnallista asemaa on parannettu vuoden alussa voimaan astuneiden tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain uudistuksilla. Tasa-arvolain muutosten myötä sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto kattaa aiempaa paremmin sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvan syrjinnän.  

Myös yhdenvertaisuuslain soveltamisala on laajentunut. Uudistuksen myötä viranomaisten lisäksi koulutuksen järjestäjillä, oppilaitoksilla ja työnantajilla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.

Palkansaajakeskusjärjestöt  SAK, Akava ja STTK ovat osallistuneet aktiivisesti lakimuutosten muotoiluun. Järjestöt ovat myös kouluttaneet jäsenistöään ja osallistuneet lakimuutosten viemiseen aina työpaikkatasolle saakka. Tehtävää on kuitenkin paljon niin meillä kuin muualla, jotta tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat käytännön tasolla kaikissa Euroopan maissa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja