rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
26.9.2014 14.38

Investoinnit ja yritysten yhteistyö lisäävät Euroopan kilpailukykyä

Akavan elinkeinopolitiikan, yrittäjyyskysymysten ja innovaatioasioiden asiantuntija Vesa Vuorenkoski

Vesa3

Euroopan kilpailukyvyn parantaminen on EU:n uuden Junckerin komission asialistalla korkealla sijalla. Komissaari Katainen tulee vastaamaan komission varapuheenjohtajana ja yhtenä tiiminvetäjänä työpaikoista, kasvusta, investoinneista ja kilpailusta. EU on näiden kysymysten äärellä paljon vartijana, vaikka työkalut eivät olekaan kummoiset.

Ongelma on aiemmin ollut se, että komission jäsenet eivät ole kyenneet luomaan riittävän vaikuttavia yhteisiä aloitteita kilpailukykyisen toimintaympäristön luomiseen. Toinen käsi on ohjannut lisäämään investointeja, kun toinen käsi on samalla luonut esteitä Euroopan laajuisen yhteistyön lisäämiselle ja toimille investointilaman välttämiseksi.

Suomalaisten teollisuusyritysten yksi suurimmista haasteista on paitsi uudistaa omaa tekemistään kansainvälisen kilpailukyvyn turvaamiseksi, niin myös ottaa suurempia askeleita niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisestikin. Suomalaisten yritysten pitäisi entistä useammin olla aloitteentekijöitä ja aktiivisia osapuolia ja ostaa ulkomailta kilpailijoita päästäkseen laajemmille markkinoille. Valitettavan usein toiminta menee toisin päin. Ulkomainen yritys tulee ja ostaa suomalaisen osaamisen. Tässä ei sinällään ole pahaa, vaan hyvää. Isommat muskelit takaavat paremmat puskurit heikkojen aikojen läpikäymiseen. Määräysvalta on kuitenkin asia, jota suomalaisten omistajien ja yritysjohtajien pitäisi tavoitella enemmän. Lisää ostoja, valtaa ja bisnestä. Se olisi suomalaisten työpaikkojen kannalta hyvä strategia.

Viimeisin onnettomasti päättynyt yritysostokeissi oli Outokummun yritys järjestellä eurooppalaista terästuotantoa ostamalla saksalainen Inoxum muutama vuosi takaperin. Tämän oston EU:n komissio tyrmäsi ja pakotti Outokummun luopumaan olennaisesta osasta kauppaa. Kilpailuvalvonta on EU:ssa yksi aktiivisen sääntelyvalmistelun kohde ja uuden komission asialistalla. Uusimpana ehdotuksena on vähemmistöomistusten valvonta EU:ssa. Aiheesta on julkaistu valkoinen kirja ja se on annettu uudelle komissiolle jatkotyöstettäväksi. Olennainen osa ehdotuksia ovat uudet hallinnolliset ilmoitusmenettelyt ja syynit, kun vähemmistöomistuksilla käydään kauppaa. On kuitenkin hyvä kysymys, onko uusien investointiesteiden luomiselle perusteita? Erityisesti suomalaisille pk-yrityksille ja investoijille voisi olla edullista operoida vähemmistöomistusten avulla eurooppalaisten kumppanien ja investointikohteiden hakemiseksi. Nyt hallinnollista taakkaa ollaan lisäämässä juuri silloin, kun eurooppalaiset yritykset ovat luomassa verkostoja EU:n sisämarkkinoilla kilpailukyvyn parantamiseksi.

Valkoinen kirja fuusiovalvonnasta:

http://ec.europa.eu/competition/consultations/2014_merger_control/
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi