rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
12.2.2015 12.40

Järkevää sääntelyä vai sääntöpopulismia?

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Haluaisitko EU:lta järkevää, nykyistä parempaa sääntelyä? Kukapa ei haluaisi. EU-lainsäädännössä on usein aukkoja ja epäselvyyksiä. Jotkut lait ovat jääneet ajastaan jälkeen. Ay-liike on esimerkiksi toistuvasti vaatinut, että EU:n työsuojelulainsäädäntöä uudistetaan vastaamaan tämän päivän riskejä.

Kun EU-politiikassa viime vuosina on puhuttu paremmasta tai järkevästä sääntelystä, kyse on kuitenkin usein jostain aivan muusta. Se on puhetta, jota voisi kutsua sääntöpopulismiksi.

Kevyempää sääntelyä vaativissa puheenvuoroissa jo lähtökohta on usein keinotekoinen ja harhaanjohtava. Puhutaan jatkuvasti lisääntyvästä sääntelystä, ”sääntelytulvasta” tai peräti ”sääntelytsunamista”. Raflaavaa puhetta, joka kunnon populismin tavoin varmasti vetoaa monien kansalaisten EU:ta kohtaan tuntemaan epäluuloon. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen: Uusien EU-säädösten määrä on viime vuosina pikemminkin romahtanut.

Harhaanjohtavaa on myös toistuva kielteinen puhe EU-direktiivien ”kultauksesta” (gold-plating), jolla kuvataan jäsenmaiden kansallisiin lakeihin kirjaamia EU-säännöksiä tiukempia määräyksiä. Kultauksesta puhuvat jättävät sanomatta sen, että suuri osa EU-sääntelystä – vaikkapa työelämäasioissa – on alun perin ja erittäin hyvin perustein tarkoitettu nimenomaan vähimmäissäännöiksi. Tarkoitus on rajoittaa esimerkiksi työsuojelua heikentävää polkumyyntiä jäsenmaiden välillä, ei kieltää vähimmäistasoa parempaa turvaa.

Järkevä, hyvin harkittu ja huolella valmistettu sääntely on kaikkien etu. Joskus se edellyttää uusia lakeja, joilla esimerkiksi vahingollinen verokilpailu tai ulkomaisten työntekijöiden törkeä hyväksikäyttö saadaan kuriin. EU-sääntelyä vastustaessaan sääntöpopulistit voivat olla esimerkiksi tällaisista käytännöistä lyhytnäköisesti hyötyvän vähemmistön asialla. Ei kovin järkevää, varsinkin kun pelissä on tarpeellisten eurooppalaisten pelisääntöjen lisäksi myös kansalaisten luottamus koko unioniin.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja