rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
16.7.2014 15.13

Junckerilta kiitettävä, mutta kysymyksiä herättävä EU-hallitusohjelma

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen

Markus Penttinen kevät 2013

Luxemburgin entinen pää- ja työministeri Jean-Claude Juncker on juuri valittu komission puheenjohtajaksi. Valintansa yhteydessä hän julkaisi suuntaviivat uuden komission toimintaa varten. Suomalaisajattelussa tämä vastaisi lähinnä pääministerin ajatuksia tulevan hallituksen ohjelmaksi.

Suuntaviivat sisältävät monia ehdotuksia, joita suomalaisetkin työntekijäjärjestöt ovat kannattaneet. EU:n sisäistä vapaata liikkuvuutta puolletaan, eikä tätä kansalaisten perusoikeutta haluta murtaa. Veroyhteistyötä tiivistetään ja erityisesti mainitaan yhteinen yhtiöveropohja ja tietojenvaihto, joka helpottaa harmaan talouden vastaista taistelua. Mukana on myös rahamarkkina- eli transaktiovero, joka tosin herättää Suomessakin monia mielipiteitä.

Kasvua haetaan muun muassa EU-USA-kauppasopimuksella ja kehittämällä sisämarkkinoita. Silmiinpistävän paljon painotetaan digitaalisia sisämarkkinoita, mutta palvelumarkkinoiden edistämistä ei mainita ollenkaan. Taustalla voi olla muutaman vuoden takainen tappelu EU:n palveludirektiivistä. Teollisuuden osuutta halutaan nostaa nykyisestä kuudentoista prosentin BKT-osuudesta kahteenkymmeneen.

Talouspolitiikassa ei ajeta yhteiseurooppalaista velkavastuuta, vaan uudistuksia ja euro-alueen yhteistyön vahvistamista. Toisaalta talouspolitiikasta halutaan aiempaa sosiaalisempaa muun muassa arvioimalla kaikki kansalliset uudistusohjelmat tästä näkökulmasta. Mitä käytännön seurauksia tällä on?

Jean-Claude Juncker haluaa myös tiivistää euromaiden talous-, vero- ja työmarkkinapolitiikkaa, mutta epäselväksi jää miten. Hän on puheissaan maininnut yhteiseurooppalaisen vähimmäispalkan, mutta tällaista saadaan tuskin koskaan syntymään.

Suurimpia kysymysmerkkejä tulevan komission toiminnassa on, mitä tehdään työlainsäädännön alueella. Junckerin suuntaviivat sisältävät kaksi ajatusta aiheesta: lähetettyjen työntekijöiden aseman parantamisen sekä erityiskomissaarin nimeämisen perusoikeuksia valvomaan. Esimerkiksi työaikadirektiivin ja työsuojelustrategian tulevaisuutta ei kuitenkaan avarreta. Nämä ovat myös suomalaistyöntekijöiden näkökulmasta ydinhankkeita.

Ammattiyhdistystaustaisen Jean-Claude Junckerin suuntaviivoissa mainitaan lisäksi maailmanlaajuinen kilpailu osaamisesta ja tarve suunnata EU:n budjetti kilpailukyvyn tukemiseksi. Tarkoittaako hän tällä esimerkiksi tutkimuksen ja koulutuksen osuuden kasvua tulevassa budjettiuudistuksessa? Toivottavasti.

Osaamiskilpailun vuoksi hän haluaa tehdä EU:sta yhtä houkuttelevan maahanmuuttokohteen kuin USA:sta tai Australiasta. Tähänastiset työperäiset maahanmuuttodirektiivit ovat aiheuttaneet sekavuutta esimerkiksi työehto- ja ammattipätevyysasioissa, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Tutkijadirektiivin perusteella Suomeen tuli kokonaista nolla tutkijaa. Jean-Claude Junckerin aie tarkastella tätä aluetta on hyväksi, kunhan se ei tarkoita uusia työ- & tutkintohänksläyksiä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja