rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
30.10.2015 13.47

Komission toinen työohjelma – sanoista tekoihin?

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Junckerin komissio julkaisi tällä viikolla toisen vuotuisen työohjelmansa. Ohjelman päälinjat ovat odotetusti jatkoa viime joulukuussa julkaistulle kauden ensimmäiselle työohjelmalle, jonka komissio esitti oltuaan virassa vasta puolitoista kuukautta. Kokoonpanolla on takana tasan vuosi työskentelyä. Ollaanko nyt siirtymässä sanoista tekoihin?

Kauden ensimmäinen työohjelma oli tarkoituksellisen niukka. Komissio aikoi esittää vain vähäisen määrän uutta sääntelyä tärkeimpinä pitämissään asioissa. Samaan aikaan otettaisiin suuri joukko olemassa olevaa lainsäädäntöä uudelleenarvioitavaksi ja vedettäisiin pois instituutioiden käsittelyssä jo olevia esityksiä.

Komission paremman sääntelyn nimissä harjoittama pidättyvyys ja sääntelyn uudelleenarviointi ei saanut kaikilta kiitosta. Kovia vastalauseita herättivät esimerkiksi ilmoitukset äitiysvapaadirektiiviä ja kiertotaloutta koskevien esitysten poisvetämisestä. Palkansaajajärjestöt vaativat edistystä pitkään jumissa olleeseen työsuojelulainsäädännön uudistamiseen. Selvityksistä oli vihdoin aika päästä konkreettisiin lakiesityksiin.

Miltä Junckerin komission työ näyttää nyt vuoden kokemuksen ja toisen työohjelman valossa? Onko näköpiirissä oikeasti parempaa sääntelyä vai sittenkin kriitikoiden ennakoimaa sääntelyn purkua? Päästäänkö tärkeissä asioissa eteenpäin?

Työntekijöiden näkökulmasta tuoreessa työohjelmassa on nähty myönteisiä lupauksia. Muun muassa sitoumukset naisten työelämäaseman parantamiseen, uuden osaamisen tukemiseen ja veronkierron torjumiseen saavat ay-liikkeeltä vahvan tuen. Myös komission kaavailuja talous- ja rahaliiton sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisesta voidaan pitää lähtökohtaisesti myönteisinä, joskin myös vaikeasti toteutettavina ja riskialttiinakin.

Konkreettisten säännösesitysten osalta tämäkin työohjelma jättää kuitenkin paljon toivomisen varaa. Työsuojeluasioissa voi nähdä pientä liikettä selvittämisestä tekoihin, mutta selvä sitoumus lakiesityksiin puuttuu yhä. Paljon puhuttu lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistus sen sijaan on nyt tulossa ja komission linjaus sen lähtökohdasta – sama palkka samasta työstä samassa paikassa – vastaa ay-liikkeen vaatimuksia. Kunhan esitys saadaan, siitä käytävä keskustelu tulee varmasti olemaan vahvasti myös FinUnionsin työlistalla.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja