rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
6.3.2015 13.35

Lisää postilaatikkoyrityksiä, kiitos?

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

EU on tunnettu vaikeaselkoisista lyhenteistä ja direktiiveistä, jotka avautuvat vain asiaan vihkiytyneille. Malliesimerkiksi sopii parhaillaan parlamentin käsittelyssä oleva SUP-lainsäädäntö. Kirjaimet tulevat latinankielisistä sanoista ”societas unius personae”. Suomeksi sama asia on ”yhdenmiehen rajavastuuyhtiö”.

Voiko tällaista tavallinen ihminen ymmärtää ja onko se edes tarpeen?

Asia ei ole aivan niin monimutkainen kuin nimihirviöt antavat ymmärtää. Kysymys on siitä, miten ja minkälaisia yrityksiä Euroopassa voi perustaa. Komission lakiesityksen tavoitteena on helpottaa yhden omistajan yritysten – lähinnä pienyritysten tai suurempien yritysten tytäryhtiöiden – perustamista toiseen EU-maahan. Tätä kautta uskotaan synnytettävän uutta liiketoimintaa ja sen kautta työpaikkoja ja talouskasvua.

Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus yhdenmukaistaa EU-maiden yrityslainsäädäntöä siten, että jokaisessa jäsenmaassa olisi käytössä SUP-nimeä kantava yritysmuoto. Tällainen yritys pitäisi voida perustaa verkossa toisesta EU-maasta käsin. Vähimmäispääomaa yritykseltä voitaisiin vaatia korkeintaan yhden euron verran. Yhdenmiehen yhtiön perustaminen toiseen EU-maahan olisi helppoa, halpaa ja nopeaa.

Byrokratiaa vähennetään – eikö se ole hyvä asia?

Tarpeettomien hallintokulujen vähentäminen on sinänsä hyvä tavoite ja varsinkin pienyrityksille tärkeä asia. Komission esityksessä on kuitenkin yksi suuri ongelma: Asiantuntija-arvioiden mukaan se tekisi myös postilaatikkoyritysten perustamisesta entistä helpompaa ja halvempaa.

Postilaatikkoyritysten ongelmat tunnetaan hyvin. Suomessa on jo pitkään tuskailtu epärehellisiä yrittäjiä, jotka vero- ja työnantajavelvoitteita kiertääkseen toimivat Viroon rekisteröidyn postilaatikkoyrityksen nimissä. Suuremmassa mittakaavassa puhutaan suuryritysten tytäryhtiöistä, joita lähinnä veronkiertotarkoituksessa perustetaan muun muassa Luxemburgiin.

Postilaatikkoyritysten ongelma on Euroopassa niin yleinen, että komission SUP-esitys on saanut paljon kritiikkiä – eikä pelkästään ay-liikkeeltä, vaan myös epäreilusta kilpailusta kärsiviltä yrityksiltä. Myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitea suhtautuu esitykseen erittäin kriittisesti. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö esittää direktiivin hylkäämistä.

Yritystä ei pitäisi voida rekisteröidä paikkaan, jolla ei ole mitään tekemistä sen todellisen toiminnan kanssa. Pienyrittäjien elämän helpottaminen ei saa toimia sumuverhona toimille, joilla helpotetaan suuryritysten velvoitteiden välttelyä. Jos uusia eurooppalaisia yhtiömuotoja aidosti tarvitaan, ne pitää kirjoittaa niin, ettei ennestään tunnettuja ongelmia EU:n sisämarkkinoilla syvennetä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja