rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
25.3.2015 10.46

Miksi meidän pitää huolestua liikesalaisuusdirektiivistä?

Eurocadresin asiantuntija Janina Mackiewicz

MackiewiczJanina1Vähäisin äänin Euroopan komissiolta paukahti direktiiviehdotus liikesalaisuuksista marraskuussa 2013, jonka jälkeen viime vuonna neuvosto Kreikan puheenjohtajuuskaudella taputteli sen nopeasti eteenpäin muutamilla muutoksilla. Viime syksynä alkoi parlamentissa ehdotuksen vakavampi puinti, joka jatkuu edelleen ensi syksyyn. Direktiivillä halutaan yhtenäistää jäsenmaiden liikesalaisuussäännöksiä ja tukea innovaatiopolitiikkaa ja pk-yrityksiä. Väärin. Olemme eri mieltä.

Direktiiviehdotus sellaisenaan kyseenalaistaa perusoikeutemme sekä uhkaa sananvapautta, journalisteja, yritysten tekemien rikkeiden ja väärinkäytösten paljastajia (pilliinviheltäjiä), työntekijöitä, ympäristöä ja terveyttä. Lisäksi hyödyt koituvat suurille firmoille, eivät pk-yrityksille.

Suurin huolemme on työntekijöiden vapaa liikkuvuus. Ajattele tilannetta, jossa olet opiskellut diplomi-insinööriksi ja kartutat työkokemusta sekä jatkuvasti päivität tietämystäsi tieteellisillä artikkeleilla. Sinut palkataan firmaan X kehittämään prosessia laivateollisuudelle. Jonkin ajan jälkeen kyllästyt yritykseen tai kaipaat uusia haasteita ja päätät hakea toista työpaikkaa. Tietämyksesi ja kokemuksesi perusteella sinut palkataan oitis firmaan Y kehittämään vastaavanlaista prosessia.

Pahimmillaan työurasi romahtaa tähän. Vietkö mukanasi liikesalaisuuden ja riskeeraat saada suunnattomia korvausvaatimuksia? Tämä on mielestämme epäkohta ja harmaa alue direktiivissä.  Lisäksi koemme, että tällainen menettely on innovaatioiden hautausmaa. Tietojenjako loppuu siihen ja työntekijöiden liikkuvuus ja palkkaaminen monimutkaistuu.

Koko liikesalaisuuden määritelmäkin on direktiiviesityksessä epäselvä ja kopioitu suoraan WTO:lta immateriaalioikeuksia käsittelevästä sopimuksesta. Jokin asia on salainen koska se nyt sattuu olemaan salainen. Tämä tulee väistämättä johtamaan epäselvyyksiin. Sen takia peräänkuulutamme tarkempaa määritelmää ja kaikkien ns. epäselvien harmaiden alueiden poistamista.

Lainsäädäntöprosessissa isoja yrityksiä on kuultu, mutta kansalaisjärjestöt ja työntekijäjärjestöt ovat jääneet unholaan. Prosessiin tarvitaan läpinäkyvyyttä. Olisihan se myös ironista, että virkamiehet ja poliitikot säätäisivät itselleen umpikujia urakehityksessä.

Eurocadres edustaa kuutta miljoonaa korkeakoulutettua ja ylempää toimihenkilöä Euroopassa. Suomen palkansaajakeskusjärjestöistä sekä Akava että STTK ovat Eurocadresin jäseniä.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi