rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
16.10.2015 10.56

Onko tiedossa häät vai hautajaiset?

STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa

Kousa3

USA:n ja EU:n välisiä neuvotteluita vapaakauppa- ja investointisopimuksesta (TTIP) on käyty jo runsaat kaksi vuotta. Vieläkään ei voida olla varmoja syntyykö sopimus vai ei.

Palkansaajat toivovat, että sopimus lisäisi kasvua ja työllisyyttä, vaikka mitään ihmeitä siltä ei odotetakaan. Olisipa kuitenkin yksi askel tiellä oikeaan suuntaan. Keskeinen odotus on myös se, että volyymiltaan jättikokoisella sopimuksella voidaan kehittää maailmankaupan pelisääntöjä. 

Sopimusta ei kuitenkaan hyväksytä millä ehdoilla tahansa. Pitää saada takeet siitä, että työsuhteen ehdot voidaan säilyttää korkealla tasolla, ja niitä voidaan edelleen kehittää työntekijän suojelun näkökulmasta. EU:n jäsenvaltioilla on oltava sopimuksen toteutuessakin mahdollisuus itsenäisesti kehittää sääntelyään ja julkisten palveluiden järjestämistä.

Avainasemaan on noussut investoijien suojaaminen ja siihen liittyvä valtioiden ja investoijien riitojen ratkaisumenettely. Avaako se yrityksille mahdollisuuden ottaa niskalenkki demokraattisesta päätöksenteosta? Alun perin komissio esitti yleisesti käytettyä mallia, jossa kolmihenkinen riippumattomien tuomareiden muodostama paneeli ratkaisee riidat, eikä päätöksestä voisi jälkikäteen valittaa.

Oma järjestöni STTK, kuten muutkin suomalaiset keskusjärjestöt pitivät TTIP-sopimusta sinänsä tavoiteltavana. Korostunutta investointien suojaa ja siihen liittyvää suljettua riitojenratkaisumallia ei pidetty tarpeellisena, vaan haitallisena. Monet muut ympäri Eurooppaa olivat samaa mieltä komission viime vuonna toteuttamassa kuulemisessa.

Vajaa kuukausi sitten komissio julkaisi uudet neuvottelutavoitteet sijoittajasuojan ja riitojenratkaisumenettelyn suhteen. Ne vaikuttavat selvästi aiempaa paremmilta. Riitojenratkaisupaneeli korvattaisiin julkisella tuomioistuimella, jonka ratkaisuihin liittyisi myös muutoksenhakumahdollisuus.  Suuret kansainväliset yritykset eivät voisi uudessa esityksessä viedä juttuja oikeuteen kevein perustein, jolloin niiden mahdollisuudet pelotella hallituksia raskailla ja kalliilla oikeudenkäynneillä kuihtuisi kokoon. Uusi esitys korostaa myös hallitusten itsenäisen sääntelyoikeuden säilymistä.

Komission uusi esitys vastaa pitkälti suomalaisten ja pohjoismaisten ammattijärjestöjen aiemmin esittämiä vaatimuksia investointisuojan uudistamiseksi. Kun EU:n uutta esitystä tarkastelee Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö EAY:n edustajakokouksessa Pariisissa pari viikkoa sitten hyväksyttyä toimintalinja-asiakirjaa peilaten, ei siitäkään löydy perustavanlaatuista ristiriitaa.

Kaikkia komission esitys ei kuitenkaan tyydytä. Berliinissä oli viikko sitten toistasataatuhatta mielenosoittajaa vastustamassa TTIP-sopimusta.  Hajanaista TTIP-kritiikkiä kuultiin myös Pariisin kokouksessa, mutta toimintalinjaan ei kuitenkaan tehty muutoksia.

Tilanne TTIP:n suhteen jatkuu siis mielenkiintoisena. Jos prosessi johtaa häihin, niin tuleeko liitosta hedelmällinen vai myrskyisä? Jos hanke haudataan, niin mitä kaikkea sen myötä lopullisesti menetetään?  Näihin kysymyksiin joutuu uutta toimintakauttaan aloittava EAY:n hallitus lähikuukausina vastaamaan. Päättäjille nyt vain paljon viisautta.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja