rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
16.7.2015 16.14

Silmäys syksyyn

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Euroopan parlamentin tavoin FinUnions päättää pian kevätkautensa ja palaa työn ääreen elokuun lopussa. Sen kunniaksi pieni kertaus taakse jäävästä kaudesta ja silmäys tulevaan syksyyn.

Varsinkin komission ja parlamentin työssä on kuluneella kaudella korostunut erityisesti kaksi prosessia, joita olemme seuranneet tarkoin: laaja keskustelu paremmasta sääntelystä ja TTIP-neuvottelut EU:n ja USA:n välillä. Molemmat tulevat taatusti olemaan tiiviisti agendalla myös syyskaudella.

Keskustelua paremmasta sääntelystä on EU:ssa käyty eri otsikoiden alla jo vuosia, mutta viime syksynä aloittanut Junckerin komissio nosti aiheen entistäkin selvemmin ohjelmansa ytimeen. Syitä tähän on useita: On aitoa tarvetta lainsäädäntötyön uudistamiseen; on kansalaisten tyytymättömyyttä, joka kohdistuu – tai tarkoitushakuisesti ohjataan kohdistumaan – EU-sääntelyyn; ja on EU-lainsäädäntöä karsimaan pyrkivien jäsenmaiden vaatimukset, jotka Iso-Britannian kohdalla kytkeytyvät kansanäänestykseen maan EU-jäsenyydestä.

Ay-liikettä on sääntelykeskustelussa huolettanut sen vinoutuminen: Puhutaan neutraalisti paremmasta sääntelystä, mutta ajetaan valikoivaa sääntelyn purkamista. Kun purettavien säännösten toivomuslistoissa vielä tulevat toistuvasti vastaan työntekijöiden eurooppalaiset oikeudet, ei ole ihme, että ammattiliitot ovat huolissaan. Onneksi emme ole yksin ja on jo nähtävissä, että paine tasapainoisempaan otteeseen on vaikuttanut komissioon.

Parempaa sääntelyäkin enemmän kuhinaa ovat Brysselissä herättäneet neuvottelut TTIP-sopimuksesta. Kauppapolitiikka on tuskin koskaan herättänyt yhtä laajaa huomiota – ja hyvä että herättää, koska sopimus on ennennäkemättömän laaja ja hyvä lopputulos neuvotteluissa edellyttää avointa ja moniäänistä keskustelua.  Aiheen poliittisessa käsittelyssä hyvän kevätkauden päätöksen toi Euroopan parlamentin viime viikolla hyväksymä mietintö, joka monilta osin ohjaa neuvotteluista vastaavaa komissiota ay-liikkeen tavoittelemaan suuntaan.

Sääntelykeskustelun ja TTIP:n jatkon lisäksi syksyn ohjelmassa tulee olemaan vahvasti ainakin komissiolta loppuvuodesta odotettava työvoiman liikkuvuutta koskevien uudistusten paketti (labour mobility package), jolta ay-liike odottaa entistä vahvempia takeita liikkuvien työntekijöiden yhdenvertaiselle kohtelulle. Myös sosiaaliturvan eurooppalainen koordinaatio tulee olemaan paketissa esillä.

Myös keskustelu EU:n talouspolitiikasta ja siihen liittyvistä instituutioista tulee varmasti jatkumaan muun muassa EU-toimielinten johtajien kesäkuussa julkaiseman raportin pohjalta. Samaan aikaan neuvotellaan komission, parlamentin ja neuvoston vuorovaikutusta ohjaavasta instituutioiden välisestä sopimuksesta.

Periaatteellisten ja tulevaisuuteen suuntaavien keskustelujen rinnalla jatketaan tietysti myös työtä yksittäisten lainsäädäntöhankkeiden ympärillä. Esimerkiksi parlamentin työllisyysvaliokunnan jo lausunnossaan tyrmäämän, postilaatikkoyrityksiä lisääväksi arvioidun SUP-yhtiölainsäädännön käsittely jatkuu. Pitkään jäissä ollutta työsuojeludirektiivien uudistamista puolestaan toivottavasti saadaan parlamentissa syksyllä hyväksyttävän strategiamietinnön myötä lykittyä eteenpäin.

Näihin ja moniin muihin asioihin palaamme syksyllä. Sitä ennen toivotamme kuitenkin kaikille oikein hyvää kesän jatkoa!


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi