rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
11.3.2016 10.19

Totuus on tarua ihmeellisempää – myös Liettuassa

SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Katja Lehto-Komulainen

Katja Lehto

Uusimmassa euromaassa Liettuassa järjestetään parlamenttivaalit lokakuussa. Ennen niitä hallitus ajaa kuin käärmettä pyssyyn ns. sosiaalisen mallin lakipakettia. Paketti sisältää valtavan määrän työlainsäädännön heikennyksiä. Ne ovat monelta osin vastoin ILO:n työelämän perusoikeuksia. Parlamentti käsittelee niitä parhaillaan.

Helmikuun 10. päivänä Vilnassa pidettiin aiheesta ammattiyhdistysliikkeen seminaari, jossa Liettuan työnantajakeskusjärjestön varapuheenjohtaja Jonas Guzavicius totesi, että nykyinen työlainsäädäntö on tuore eikä sen kokonaisuudistukseen olisi ollut tarvetta. Hän totesi, että uudistuksesta neuvottelee neljä tahoa: työnantajat, ammattiyhdistysliike, iso juristien joukko sekä rikollinen harmaa talous. Oletko kuullut moisesta nelikentästä?

Sain tietää, että Liettua on saanut Euroopan komissiolta rahoitusta sosiaalisen vuoropuhelun kehittämiseen. Mihin rahaa on käytetty? Sillä on palkattu mainittua juristien joukkoa, joka vaikuttaa lakipakettiin. Monet heistä työskentelevät yksityisten työvälitystoimistojen hyväksi. Onko Euroopan komissio tyytyväinen rahojen kohdentamiseen ja siihen, mitä niillä on saatu aikaa?

Lakipaketti vaikeuttaa monella tavalla palkansaajien edunvalvontaa. Työtaisteluilmoituksen antamiseen lisätään portaita. Ammattiliiton pitää pakollisen sovittelun aikana maksaa sovittelijan sille määräämä palkkio, jossa ei ole kattoa. Ammattiliitot pakotetaan ilmoittamaan jokaisen lakkoon ryhtyvän henkilötiedot. Henkilöihin palataan, jos työnantaja vaatii ammattiliitolta vahingonkorvauksia, joita liitto ei pysty maksamaan. Ammattiliittojen on julkaistava omarahoituksensa määrä. Jos se alittaa määrätyn kynnyksen, liitto menettää paikkansa sosiaalisen vuoropuhelun komiteassa, jossa käsitellään tätä pakettia ja lakisääteistä minimipalkkaa.

Tämän kolumnin merkkimäärä rajoittaa kertomasta lisää – kuulit vasta osan lakipaketin sisällöstä. Liettuan ay-liike vastusti lakipaketin heikennyksiä syyskuussa samaan aikaan, kun meillä Suomessa oli oma mielenosoituksemme.

Seminaarissa puhunut professori Boguslavas Gruzevskis kertoi, että Liettuan väkiluku on pudonnut 3,8 miljoonasta alle kolmeen, koska monet työikäiset jättävät kotimaansa. Hän sanoi viitaten BKT:hen, että Liettualla olisi varaa korottaa minimipalkkaa. Se on 350 euroa kuukaudessa. Minimipalkkaa maksetaan muun muassa opettajille ja sairaanhoitajille.

Toivottavasti kansanedustajat kuuntelevat tarkasti presidentti Dalia Grybauskaitea. Hän kertoi eilen julkisuudessa kantansa pakettiin: Se ei saa olla hyödyksi vain bisnekselle vaan myös työntekijöille.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja