rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
9.7.2015 11.00

Työvoiman liikkuvuudesta valmistellaan uutta pakettia, mutta jääkö siitä olennainen pois?

Eurocadresin asiantuntija Janina Mackiewicz

MackiewiczJanina1
Yksi EU:n hienoimmista saavutuksista on vapaa liikkuvuus ja varsinkin mahdollisuus lähteä yhdestä jäsenmaasta toiseen töihin. Tästä huolimatta Euroopan sisäinen liikkuvuus on vähäistä ja ainoastaan noin 7 miljoonaa eurooppalaista asuu ja työskentelee toisessa EU-maassa.

Eurooppaan on kehittynyt poliittinen keskustelu sosiaalietuuksien shoppailusta huolimatta siitä, että ihmisten on todistettu liikkuvan pääosin työn perässä. Euroopan komission parhaillaan valmisteleman työvoiman liikkuvuuspaketin henki vaikuttaa valitettavasti heijastelevan poliittista ilmapiiriä. Paketissa komissio haluaa pääosin keskittyä lähetettyjen työntekijöiden direktiivin tilannekatsaukseen sekä sosiaalietuuksien koordinointiin. Työvoiman liikkuvuuden vaikutukset heijastuvat kuitenkin myös muun muassa koulutukseen, elinkeinoelämään ja maahanmuuttoon. 

Tänä päivänä moni eurooppalainen nuori joutuu lähtemään kotimaastaan työn perässä muualle. On huolestuttavaa, että monet työnantajat käyttävät tilannetta hyväkseen ja huonontavat ulkomaisten työntekijöiden työehtoja paikallisiin verrattuna. Liikkuvuuden tulee aina olla vapaaehtoista ja sosiaalinen polkumyynti ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää.

Valitettavaa on myös Euroopan työmarkkinoilla nähtävissä oleva epätasapaino, jossa ammattitaidon tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Olisikin äärettömän tärkeää saada liikkuvuuspakettiin myös tutkintojen tunnustaminen. Opiskelijat ja tutkijat sekä ylemmät toimihenkilöt ovat mitä todennäköisimmin jossain vaiheessa elämästään ulkomaanjaksolla, joten on välttämätöntä, että heidän tietonsa ja taitonsa saavat virallisen leiman. 

Digitalisaation myötä liikkuvuus on muuttumassa. Voit esimerkiksi asua Sveitsissä, tehdä etätöitä Suomeen, mutta olla pääkonttorin palkkalistoilla Englannissa. Tämä kiemura on varsin monimutkainen kun ruvetaan puhumaan sosiaaliturvasta tai verotuksesta. Varsinkin ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat tekevät usein työtä, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Pahimmassa tapauksessa työntekijä joutuu kaksoisverotuksen kohteeksi tai kahden eri sosiaaliturvan rakoon. Liikkuvuuspaketissa olisi hyvä edistää näiden työtekijöiden sosiaaliturvaa ja tarjota ratkaisuja uudentyyppiselle liikkuvuudelle.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja