rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
8.12.2014 13.26

Uusi komissio, uusi linja?

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Kevään eurovaaliväittelyissä oli yksi teema ylitse muiden: Onko talouskuri oikea linja vai pitääkö kärjeksi vaihtaa työllisyyttä ja kysyntää vahvistava investointipolitiikka? Kun Jean-Claude Juncker vaalien jälkeen haki parlamentilta tuen valinnalleen komission puheenjohtajaksi, investoinnit olivat hänen viestinsä ydintä. Konkretiaa puheille saatiin pari viikkoa sitten, kun komissio julkaisi Junckerin lupaaman investointiohjelman.

Viikko sitten Junckerin linjalle saatiin lisää sisältöä, kun komissio julkaisi EU-alueen taloustilannetta arvioivan ja jäsenmaita ohjeistavan vuotuisen kasvuselvityksen. Sen rinnalla julkaistiin työllisyys- ja hyvinvointikysymyksiä arvioiva työllisyysraportti sekä makrotalouden tasapainoa tarkasteleva raportti. Yhdessä nämä asiaskirjat ovat keskeinen osa EU:n vuotuista talouspolitiikan ohjausjaksoa.

Miltä komission linja näiden papereiden pohjalta vaikuttaa? Onko Junckerin komissio erilainen kuin Barroson?

Komissio esittää talouspolitiikalle kolmea pilaria: Vastuullinen finanssipolitiikka, investoinnit ja rakenteelliset uudistukset. Samoista asioista puhui edellinenkin komissio varsinkin kautensa loppupuolella.

Eroja löytyy painotuksista: Investointeja korostetaan nyt enemmän ja kulukurin vaatimukset ovat tarkemmin rajattuja. Voi hyvin sanoa, että näiden asioiden osalta eurooppalaisen ay-liikkeenkin vaatima talouspolitiikan suunnanmuutos on jossain määrin toteutunut – ainakin paperilla.

Investointien ja kulukurin kannattajien välisen väittelyn hallitessa EU:n talouspolitiikkaa on vähemmälle huomiolle jäänyt talouslinjan kolmas pilari, rakenneuudistukset. Niissä Junckerin komissio näyttää toistaiseksi jatkavan pitkälti edeltäjänsä linjoilla. Valitettavasti – ainakin kun katsotaan mitä komissio sanoo työelämän kehittämisestä.

Monet komission myönteisinä antamat esimerkit jäsenmaiden työlainsäädäntöjen muutoksista liittyvät työntekijöiden turvan purkamiseen. Joitain työntekijöiden asemaa parantaviakin uudistuksia on raportteihin mahtunut, mutta peruslinja on tuttu. Parempaa työllisyyttä haetaan sillä, että työntekijät joustavat enemmän, olipa kyse palkoista tai esimerkiksi työajoista.

Myönteistä komission rakennelinjauksissa on se, että työmarkkinaosapuolten mukanaolo uudistuksissa – niin kansallisella kuin EU-tasollakin – mainitaan toistuvasti. Toivon mukaan Junckerin komissio on tässä tosissaan ja ottaa osapuolet mukaan sopimaan uudistuksista, jotka ovat tasapainoisia, oikeudenmukaisia ja kestäviä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja