rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
24.6.2015 10.28

Vauhtia nuorisotakuun kehittämiseen

FinUnionsin vieraileva asiantuntija Miika Sahamies, nuoret aikuiset ja työelämä, Akava

Miika JPEG

Eurooppalainen työelämä on ollut viime vuosina suurennuslasin alla, eikä syyttä. Eurostatin mukaan työllisyystilanne on edelleen heikko EU:ssa, jossa yli 23,5 miljoonaa ihmistä on vailla työtä. Voimakkaimmin tilanne näkyy nuorten kohdalla.

Nuorten työttömyysaste on yli kaksinkertainen yleiseen työttömyysasteeseen verrattuna. Tämä tarkoittaa yhteensä 4,746 miljoonaa nuorta alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa.

Optimismiakin on onneksi nähtävillä. Nuorisotyöttömyys on ollut Euroopassa viime kuukausina hienoisessa laskussa. Kiitos tästä kuuluu muun muassa komission lanseeraaman eurooppalaisen nuorisotakuun lukuisille toimenpiteille, joilla on pureuduttu nuorisotyöttömyyden hoitoon jäsenmaissa.

Myös Euroopan työmarkkinajärjestöt ovat olleet keskeisessä roolissa nuorisotakuun käyttöönotossa. Ne julkaisivat jo vuonna 2013 nuorisotakuuta tukemaan tarkoitetun suunnitelman "Framework of Actions on Youth Employment", jonka tarkoitus on ollut seurata ja kehittää eri maissa olevia hyviä käytäntöjä nuorten saamiseksi työhön tai koulutukseen.

Suomessa työntekijät ja työnantajat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä nuorisotakuun toteuttamisessa sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Uusin työmarkkinajärjestöjen laatima seurantaraportti osoittaa, kuinka järjestöt ovat pyrkineet madaltamaan nuorten kynnystä työelämään. Viimeksi asia on näkynyt konkreettisimmin erilaisina kesätyökampanjoina.

Työmarkkinajärjestöjen kädenjälki näkyy myös Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa. Yhteinen tavoite kansallisen nuorisotakuun jatkokehittämisestä ja järjestöjen aseman vahvistamisesta takuun soveltamisessa on kirjattu hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi.

Vaikka tilanne näyttää paperilla lupaavalta, vaatii nuorisotyöttömyyden lievittäminen yhä vahvoja toimenpiteitä. Päinvastoin kuin keskimäärin muualla Euroopassa, on nuorisotyöttömyys Suomessa pikemminkin nousussa kuin laskussa.

Yksi keskeinen meillä tunnistettu ongelma on ollut selkeän ohjaustahon puute nuorille. Riittävän tuen ja avun saamiseksi on Suomessa alettu tämän vuoksi kehittämään ESR-rahalla matalan kynnyksen monialaisia ohjauspisteitä, Ohjaamoita. Lisäksi tarkoituksena on toteuttaa valtakunnallinen nettiohjauksen verkkopalvelu.

Toimenpiteet tukevat sekä Eurooppa 2020 –strategian kansallisessa toimeenpano-ohjelmassa asetettuja tavoitteita että komission maakohtaisten suositusten toteutumista keskittymällä nuorten työllistymisen edistämiseen, koulutukseen kiinnittymiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Ensimmäiset Ohjaamot on jo avattu Suomessa, ja odotukset ovat korkealla. Työmarkkinajärjestöt seuraavat tiiviisti ohjaamotoiminnan kehittymistä ja ovat mukana tuomassa työelämän näkökulmaa nuorten auttamiseksi. Jos ohjaamotoiminnan kehittämisessä ja vakiinnuttamisessa onnistutaan, voi koko eurooppalaisen nuorisotakuun toteuttaminen saada vauhtia suomalaisesta esimerkistä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja