rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
13.3.2015 12.25

Verotus vuotaa, mutta vuotojen tukkiminen on lykkääntynyt

Ekonomisti Erkki Laukkanen SAK

Laukkanen

Kaikkien EU-maiden verotus vuotaa. Mutta vuotojen määrästä ja syistä on ollut niin erilaisia käsityksiä, että vuotojen tukkiminen on pahasti viivästynyt.  Näin ei voida jatkaa.

Kuinka suurista vuodoista puhumme?

Pari vuotta sitten Tax Research LLP arvioi EU-maissa tapahtuvan veronkierron määräksi noin 860 miljardia. Sen lisäksi ”verovälttelyyn” arvioitiin katoavan noin 160 miljardia. Yhteensä verovuotojen määräksi tulisi siten noin 1000 miljardia joka ikinen vuosi.

Se on paljon rahaa. Se on noin kuusi kertaa koko EU:n vuosibudjetti. Ja se kaikki on poissa EU-maiden alijäämäisistä budjeteista, jotka monissa maissa olisivat jopa ylijäämäisiä, jos vuodot tukittaisiin. Rahaa riittäisi koulutukseen ja terveydenhoitoon, sen sijaan että niistä nyt leikataan.

Miksi verotus vuotaa?

Se onkin astetta vaikeampi kysymys. Yhden koulukunnan mukaan verovuodot ovat seurausta lähinnä korkeista veroasteista.  Toisen koulukunnan mukaan verovuodot ovat seurausta lähinnä tehottomasta, kunkin maan rajalle pysähtyvästä verovalvonnasta.  

Viime vuosina valmistelun painopiste on siirtynyt verovalvonnan tehostamisen suuntaan siitä yksinkertaisesta syystä, että verotuksen keventämisen tie on muista syistä tullut tiensä päähän. Erilaisten tietovuotojen seurauksena tietämyksemme veronkierron keinoista on myös huikeasti lisääntynyt.

Ne tarinat ovat olleet aika pöyristyttävää luettavaa.

Otetaan esimerkiksi Luxleaks. Se paljasti Luxemburgin veroviranomaisten roolin ns. aggressiivisessa verosuunnittelussa, josta myös komission nykyisen puheenjohtajan – ja Luxemburgin entisen pääministerin - on täytynyt olla tietoinen. Ja juuri siksi ongelmasta on tullut tabun kaltainen asia.

EU-parlamentissa on tosin esitetty Luxleaksin ja siihen rinnastettavien tietovuotojen seikkaperäistä tutkimista. Mutta esitykseksi on jäänyt. Sen sijaan monissa maissa, kuten Suomessa, on laadittu ns. tehokkaan katumisen ohjelmia, jotka vapauttaisivat veronkiertäjät rikosoikeudellisesta vastuusta.

Sovitukseksi riittäisi katuminen ja jälkivero.

Minusta tämä tapahtumasarja johtaa meidät ns. rakenteellisen, institutionaalisen valta-aseman väärinkäyttöön perustuvan korruption äärelle. Se on ongelma, josta mm. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on varoitellut. Hänen katsannossaan se on mahdollisesti suurin haaste, jonka demokratia on kohdannut.

Se, että vääristyneitä ”maan tapoja” ei saada korjattua, demoralisoi lopulta kaikki verovelvolliset. Ihmiset kysyvät, miksi minä maksaisin ne verot, jotka veronkiertäjät jättävät maksamatta? Erilaisissa mittauksissa suhtautuminen veronmaksuun onkin muuttunut selvästi aiempaa kriittisemmäksi.

Ensi viikolla komissio julkaisee tiedonannon ”veroläpinäkyvyyden” lisäämiseksi.

Siltä tiedonannolta odotetaan paljon.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja