rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
23.11.2016 16.22

Marrakeshin tulokset

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund

Ralf SundYK:n organisoima 22. ilmastokokous päättyi Marokon Marrakeshissä 18.11.2016. Odotuksiin nähden tulokset olivat kohtuulliset: prosessi eteni suurin piirtein suunnitelmien mukaisesti. Varsinainen läpimurto saatiin aikaiseksi vuotta aiemmin Pariisissa, ja Marrakeshin kokouksen tarkoitus oli pitää prosessi käynnissä. Siinä onnistuttiin USA:n presidentinvaalin tuloksesta huolimatta. Seuraavien kokousten tumma pilvi on presidentti Trump, mutta vaikutukset jäävät nähtäviksi. 

Kansainvälisellä ay-liikkeellä oli omat tavoitteensa. Viesti on tiivistetty kolmeen asiakohtaan. Ensinnäkin kunnianhimon tasoa tulisi nostaa, toiseksi ilmastomuutosrahoitus kehittyville maille on varmistettava ja kolmanneksi oikeudenmukaiset siirtymät (just transition, ilmastonmuutostilanteen) tulisi kirjata kaikkiin asiakirjoihin selkeästi.

Kaikilla rintamilla voidaan kirjata etenemistä, joskin paikoin hyvin vaatimatonta. Etumerkki on – yhtä kaikki – oikea.  Just transition -teeman etenemisen osalta on vaikea löytää asiakirjoista selviä merkkejä, mutta vahva ”mutuni” on se, että asia on hiljalleen lyömässä itsensä läpi. Etenkin ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n määrätietoinen työ alkaa näkyä.

Varsinkin Pariisin sopimuksen teknisissä yksityiskohdissa edettiin selkeästi. Mittaustapojen ja läpinäkyvyyden osalta tehtiin Marokossa edistysaskeleita. Nämä ovat erittäin tärkeitä, koska piru vaanii yksityiskohdissa. Myös kehitysmaille suunnattu sekä ilmastonmuutoksen sopeutusrahoitus että ilmastonmuutoksen torjunnan rahoitus etenivät suunnitellulla tavalla.

Marrakeshin rima ei ollut erityisen korkealla – ymmärrettävistä syistä, mutta se ylitettiin, eikä rima jäänyt edes vaappumaan. Maailma on kokouksen jälkeen pienen askeleen kauempana katastrofista. 

Suomen ay-liikkeen osalta voidaan olla ylpeitä: yhden käden sormin on laskettavissa valtuuskuntien määrä, joissa ay-liikkeellä on edustus valtion delegaatiossa. Kolmikanta – vielä – toimii. 

Kuva: Liisa Valonen

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja