rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
22.11.2016 11.01

Taas tehdään EU:n tulevaisuutta

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen

Markus-Penttinen-passikuva

Ensi keväänä EU:n valtionjohtajien tarkoitus on antaa julistus päivityksistä eurooppalaisen yhteistyön toimintaan, ja meneillään on kansalaiskeskustelujen sarja. Tätä on tehty ennenkin, mutta nyt panokset ja haasteet ovat poikkeuksellisen kovat. Populismi, trumpismi ja putinismi jylläävät. Brexit on jo sylissä, ja perään saattaa kaatua  Italia joulukuisen kansanäänestyksen myötä. Unionin perusrakenteita on huojuttanut pakolaisvirta sekä TTIP-tärinät ja CETA-sotkut. Työllisyys- ja talousmittarit näyttävät edelleen keltaista valoa. 

Perjantaina 18.11.2016 pidettiin eduskunnassa seminaari, jossa komissaari Jyrki Katainen sekä mepit Liisa Jaakonsaari ja Sirpa Pietikäinen esittelivät näkemyksiään Euroopan unionin tulevaisuudesta.

On monia syitä, miksi keskusteluun kannattaa ottaa osaa, oli sitten työntekijä, yrittäjä tai kuka tahansa muu kansalainen. Muutamia esimerkkejä:

1)     Puheista huolimatta EU:n budjetti on pitkälti tukiaisten jakamiseen keskittynyt. Eikö se pitäisi suunnata luomaan kestävää kasvua, työpaikkoja ja innovaatioita?

2)     EU:n avoimuus ja demokraattisuus ovat kehittyneet kukonaskelin viime vuosien aikana, mutta silti sinkoilee syytöksiä salailusta ja epädemokraattisuudesta. Kuinka korjata nämä?

3)     Vahva selittävä tekijä muun muassa Brexitille ja ylipäänsä populismin nousulle ovat suuret ihmisjoukot, jotka tuntevat itsensä globalisaation kärsijöiksi. Joukkomielenosoituksia kauppasopimuksia vastaan on riittänyt. Miten saada aikaan osallistava ja yhteiskuntavastuullinen globalisaatio?

4)     Uusia työelämän unionitason aloitteita ei viime vuosina ole juuri näkynyt, ja se on ruokkinut EU-vastaisuutta. Komissio valmistelee vastalääkettä sosiaalisen pilarin nimissä, mutta mitä siihen tulisi sisällyttää?

5)     EU:lla on päätäntävaltaa esimerkiksi työelämän säätelyyn, mutta koulutukseen vain rajatusti. Maatalouteen paljon, mutta kulttuuriin ei juuri ollenkaan. Pitäisikö EU:lta poistaa tai lisätä päätäntävaltaa ja millä alueilla?

6)     Miten remontoida talous- ja rahaliitto EMU euro-valuuttoineen? Remonttitarpeita piisaa.

Jyrki Katainen totesi kyseisessä Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä seminaarissa, että niin yrittäjät kuin palkansaajat käytännössä vaativat mittavaa lisäintegraatiota: digitaalista sisämarkkinoita, uusia kauppasopimuksia, sosiaalista pilaria ja niin edelleen. Samana aikaan leijuu julkinen mielikuva yleisestä EU:ta vastustavasta ilmapiiristä, kun todellisuudessa toivomukset yhdentymisen syventämiseksi ovat mittavat.

Katutasollakin EU:lle äristään, mutta auta armias, jos esimerkiksi unionin sisämarkkinoiden myötä tulleet uudistukset ja mahdollisuudet poistuisivat, kuten esimerkiksi mutkattomat matkat Espanjan aurinkorannoille tai kosteat tuliaiset Tallinnasta, tuhat lisätyöpaikkaa synnyttävä mersujen valmistus Uudessakaupungissa sekä yrittäjän ja ammatinharjoittajan vapaa sijoittautumisoikeus esimerkiksi Berliiniin.

Tilannetta kuvaa hyvin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen sanoma ”EU on pirun keksintö”. Tämän pirun päätösten myötä hän on voinut vapaasti asettautua asumaan osavuotisesti Portugaliin eikä pysyä Karkkilassa.

Joka tapauksessa suomalaistenkin työntekijäjärjestöjen on nyt aika tarttua tuota pirua sarvista sekä miettiä millaiseksi se kesytetään ja kehitetään.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja