rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
18.3.2014 16.35

Kauppapolitiikka EU-demokratian oppituntina

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Brysselin yleisin seminaariaihe näyttää näinä aikoina olevan EU:n ja USA:n välillä neuvoteltava kauppa- ja investointisopimus TTIP. Varsinkin tällä viikolla – neljännen neuvottelukierroksen ollessa käynnissä – aiheesta on päivittäin tarjolla useita eri tahojen tilaisuuksia. Kauppapolitiikkaa on pidetty alana, jolla demokratia toimii heikosti. Kauppasopimuksilla rakennetaan tärkeitä kansainvälisen talouden pelisääntöjä, mutta miten ne näkyvät poliittisessa keskustelussa? Neuvottelijat eivät juuri tietoa jakele, eivätkä kansalaiset ole sitä kovin äänekkäästi vaatineetkaan. Puolueidenkaan asialistoilla aihe ei näytä kovin korkealle nousseen.

Tätä taustaa vasten TTIP:n nousu EU-politiikan kärkiteemoihin on positiivinen yllätys. Lyhyessä ajassa hankalasta politiikan alasta näyttää kehkeytyvän varsinainen EU-demokratian oppitunti.

Edustuksellisten instituutioiden osalta prosessi käynnistyi, kun jäsenmaiden hallituksia edustava neuvosto hyväksyi komission neuvottelumandaatin.  Neuvottelujen lopuksi – mikäli maaliin päästään – neuvoston lisäksi myös parlamentin on hyväksyttävä valmis sopimus.

Paljon demokratian kannalta olennaista tapahtuu alku- ja loppupäätösten välissä. Komissio neuvottelee mandaattinsa pohjalta, mutta samalla sen on pidettävä tarkoin silmällä parlamenttia ja neuvostoa. Ei olisi mieltä neuvotella sopimusta, jonka lainsäätäjät lopulta hylkäävät. Varsinkin parlamentti on tehnyt selväksi, että näin tulee tapahtumaan, jos sopimuksen sisältö ei miellytä.

Samaan aikaan TTIP-keskustelu on noussut lehtien palstoille ja tulee varmasti vaikuttamaan myös kevään eurovaaliväittelyihin. Kauppapolitiikka saattaa hyvinkin olla yksi niistä aiheista, joiden perusteella äänestäjät tekevät ratkaisujaan.

Komissioon julkinen – ja usein kriittinen – keskustelu on jo vaikuttanut siten, että neuvottelujen avoimuutta on lisätty. On esimerkiksi perustettu neuvoa-antava ryhmä, jossa ay-liikekin on mukana. Neuvottelujen eniten kritiikkiä herättäneestä aiheesta, investointien suojasta, komissio lupasi julkisen kuulemisen, joka alkaa näillä näkymin ensi viikolla. Kumpikaan toimista ei välttämättä vielä todista aidosta avoimuudesta, mutta sen ne joka tapauksessa osoittavat, että kriittiset äänet on kuultu.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi