rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
24.6.2014 11.52

Muu maailma vastaan Eurooppa 2-1

STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa

Kousa3

Me eurooppalaiset ajattelemme mielellämme, että elämme maailman parhaassa maanosassa. Monille Eurooppa onkin hyvä koti, mutta se ei välttämättä ole joka suhteessa maailman paras. Kolme ulkopuolista näkökulmaa auttaa täydentämään täällä unionin sisällä rakennettua mielikuvaa itsestämme.

Saksa voi olla EU:n talouden veturi, mutta kokonaisuudessaan EU on maailman talouden kivireki. OECD julkaisi toukokuun alussa vuosittaisen katsauksensa maailman taloustilanteesta. Hyvältä vaikutti etenkin Kauko-Idässä ja pyörät pyörivät vauhdilla jo Amerikassakin. Ilahduttavaa kasvua ja optimismia oli nähtävissä paikoitellen myös Afrikassa.

Isoista alueista vain Euroopan kehitys jatkoi tasaista junnaustaan valitettavan alhaisella tasolla. Sisämarkkinoihin pitää saada lisää tehoa, ja vetoapua Euroopalle olisi saatava myös ulkopuolelta maailmantalouden vahvistumisen myötä. Vaikka kesä helpottaakin eloa, niin kärvistelyn aika ei vielä ole kokonaan ohi.

Ay-liikkeen maailmanlaajuinen keskusjärjestö ITUC korosti toukokuussa pidetyssä edustajakokouksessaan ammatillisen järjestäytymisen merkitystä. Suomessa voi järjestäytymisen suhteen helposti syntyä näköharha, koska täällä ja muissa Pohjoismaissa järjestäytymisaste on maailman korkein. Eurooppalainen ja etenkin maailmanlaajuinen ay-liike tarvitsee paljon lisää jäseniä, jotta se voi olla tehokas työelämän oikeuksien puolustaja.

ITUCin kokousviikon lopuksi pääsihteeri Sharon Burrow teki salissa spontaanin, mutta suuntaa antavan gallupin jäsenmäärän kasvuodotuksista eri puolilla maailmaa. Useat kymmenet keskusjärjestöt Afrikasta, eteläisestä ja pohjoisesta Amerikasta, Aasiasta ja Oseaniasta kertoivat jäsenhankinnastaan ja odotuksistaan. Saalis oli lähes 30 miljoonaa uutta jäsentä seuraavan neljän vuoden aikana. Mikä oli Euroopan panos? Yksi unkarilainen keskusjärjestö odotti jäsenmääränsä kasvavan 50 000:lla henkilöllä. Onnea unkarilaisille.

Jos Eurooppa ei tällä hetkellä ole ykkönen hyvässä niin ei onneksi myöskään pahassa. ITUC julkaisi maailman työjärjestö ILO:n työkonferenssin yhteydessä kesäkuun alussa raporttinsa ay-oikeuksien loukkauksista eri puolilla maailmaa (ITUC global rights index), jossa parhaassa ykkösluokassa oli 11 EU:n jäsenmaata Suomi muiden mukana. Muutoinkin EU:n keskiarvo oli globaalissa vertailussa paras. Vain talouskurin runtelemassa Kreikassa loukattiin ay-oikeuksia niin paljon, että se jäi toiseksi alimpaan vitosluokkaan yhdessä mm. Kolumbian, Nigerian ja Filippiinien kanssa.

EU:n uusilla poliittisilla johtajilla niin parlamentissa kuin komissiossakin on edessään kova työsarka saada vanha manner taas ketterään kasvuvauhtiin. Eurooppalaisella keskusjärjestöllämme EAY:llä on vähintään yhtä iso savotta saada jäsenmäärät kasvuun ja palkansaajien ääni kuulumaan Brysselissä sekä muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi