rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
28.10.2014 11.42

Suomessa tulisi tehdä väliarvio eurooppalaisen talouspolitiikan linjasta

STTK:n yhteiskuntapoliittisen yksikön johtajaja Jukka Ihanus

Ihanus Jukka PM3

Eduskuntavaalit pidetään ensi keväänä. Suomessa on nyt mahdollisuus tehdä väliarvio siitä, mikä on järkevää talouspolitiikkaa Euroopalle ja Suomelle. Emme voi korvata viennin heikkoa vetoa yksin kotimaisella elvytyksellä, vaan tarvitsemme vetoapua Euroopasta. Suomen kaltaisen viennistä riippuvan maan talous ei toivu, ellei koko Eurooppa pääse jaloilleen.

Eurooppa on vaeltanut jo vuosien ajan kasvuttomassa kanjonissa. On perusteltua pelätä, että tämä on pysyvä olotila. Verrattuna muihin suurin talousalueisiin Eurooppa on toipunut heikommin finanssikriisistä. Euroopassa EKP:n ja euromaiden ajama talouspolitiikka on eronnut Yhdysvaltain ja Japanin talouspolitiikasta. Euroopassa ei lähdetty yhtä voimakkaaseen rahapoliittiseen elvytykseen ja julkisten talouksien menoja lähdettiin leikkaamaan aikaisessa vaiheessa myös maissa, joissa ylivelkaantuminen ei ollut ongelma. Leikkaukset ovat esimerkiksi kohdistuneet kasvua tukeviin julkisiin investointeihin.

Yhdysvalloissa rahoitussektori hoidettiin nopeammin kuntoon pääomittamalla ja pankkien saneerauksella. Euroopassa pankkisektoria alettiin vahvistamaan tosissaan vasta pankkiunionin rakentamisen yhteydessä. Viivyttelystä johtuen Euroopassa pankit eivät ole kyenneet rahoittamaan kotitalouksien ja yrityksien investointeja, mikä on yksi edellytys kestävällä kasvulle.  Suomen kaltaiselle muiden maiden investoinneista riippuvaiselle maalle tämä on ollut myrkkyä.

Euroopan päätöksentekorakenteet eroavat Yhdysvalloista tai Japanista, vaikka eurokriisin myötä valtaa on siirtynyt eurooppalaisille rakenteille. Kansallisvaltioista rakentuvassa unionissa päättäjät katsovat enemmän kansallista etua kuin eurooppalaista kokonaisuutta. Suomen vakuusvaatimukset ovat tästä hyvä esimerkki.

Talouspolitiikassa on toivottu koordinaation ja komission vahvistuneen talousohjauksen riittävän.  Koordinaation perustuvassa toimintamallissa ei ole kyetty kuitenkaan toimimaan tavalla, jossa keskuspankkipolitiikka ja jäsenvaltioiden finanssipolitiikka olisivat tukeneet toisiaan. 

Koordinaatio toimii, jos eri maiden päättäjät voivat luottaa toisiinsa, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen pohjalta. Eurooppalaiset päättäjät eivät ole kuitenkaan luottaneet toisiinsa, sillä moraalikadon pelko on hallinnut keskustelua eurokriisistä erityisesti pohjoisessa Euroopassa. Tähän pelkoon on syynsä, sillä monissa euromaissa poliittiset instituutiot eivät ole riittävän vahvoja viemään läpi yhteiskunnallisia uudistuksia, jotka kuuluvat kansallisvaltion vastuulle.

Suomi on viime vuodet tukenut voimakkaasti Saksan ajamaa tiukkaa talouskuria. Talouskuripolitiikan tuloksena Eurooppaa vaivaa edelleen heikko kasvu, korkea työttömyys ja entisestään kasvanut velkaantuneisuus. Jotkin jäsenmaat ovat deflaation partaalla. Kun toimintaympäristö muuttuu, tulisi kyetä arvioimaan myös vallitsevaa politiikkaa.

Euroopan keskuspankki ei voi ratkaista talouskriisiä yksin. Eurooppalaisiin päättäjiin kohdistuvat odotukset ovat nyt kovat. Päätöksiä odotetaan niin kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla. Suuri kysymys kuitenkin on kyetäänkö käsillä olevia ongelmia ratkaisemaan nykyisen kaltaisessa unionissa, jossa kansallisten päättäjien tulisi löytää yhteinen etu.

Lyhyen aikavälin ratkaisujen rinnalla pitkän aikavälin Euroopan unionin suunnasta tulisi nyt käydä keskustelua. Suomessa ei juurikaan löydy eurooppalaisen liittovaltion kannattajia. Mikä on vaihtoehtoinen tie, jolla pääsemme kestävän kasvun tielle Euroopassa?

Alla muutamia linkkejä teemasta:

Palkansaajien keskusteluasiakirja EU:n ja EMU:n tulevaisuudesta:
http://www.sttk.fi/wp-content/uploads/2013/11/Sampo-vai-kuiva-kaivo-pskj-keskusteluasiakirja-eun-ja-emun-tulevaisuudesta.pdf

ETLA, EU:n suunta. Kuinka tiivis liitto?:
http://www.etla.fi/wp-content/uploads/b261.pdf

Libera, Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot:
http://www.libera.fi/fi/euron-tulevaisuus/euron-tulevaisuus-suomen-vaihtoehdot/


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi