rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
4.12.2014 10.53

Komission kolehtihaavi kohti rahamiehiä

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen

Markus-Penttinen-passikuvaKomissio esitteli äskettäin Jyrki Kataisen johdolla valmistellun runsaan 300 miljardin investointiohjelman. Tarkoitus on potkia liikkeelle sijoituksia, rakentamista ja kasvun myötä työllisyyttä. Viimeisten vuosien aikana on investoitu noin neljännes vähemmän kuin pitäisi, kasvu laahaa nollassa, työttömyys on kymppiprosentin korvilla ja deflaatio kummittelee.

Ohjelmaa on tuoreeltaan nuijittu. Mukana kun ei ole uutta rahaa, vaan jo tiedossa olleita on järjestelty uudestaan. Yhteinen nimittäjä arvostelijoille on kuitenkin se, että he eivät itse kykene esittämään vaihtoehtoisia realistisia rahalähteitä. Jäsenmaat eivät suostu avaamaan rahakirstujaan, rahamarkkinaveron suunnittelu on kohta vienyt puoli vuosisataa ja velkojen yhteisvastuullisuutta merkitsevät bondit ovat lähinnä teoreettisia harjoitelmia. Pesämunavarat onkin kerätty eri lähteistä komission tiuhapiikkisellä haravalla.

Ohjelma kokoaisi korin erilaisia investointikohteita ja yksityiset sijoittajat voisivat laittaa varojansa siihen EU-pesämunavarojen jatkeeksi. Kohteina voisivat olla esimerkiksi energia, liikenne, koulutus ja terveys. Ohjelman suurimpia jännityksen aiheita on, kuinka paljon yksityistä rahaa se onnistuu keräämään. Kun talouskasvu on yhtä kylmänkalpea kuin sää Brysselissä ja Helsingissä nyt, niin komission kolehtihaavi saa kiertää tiuhaan rahanaisten ja -miesten riveissä.

Eurooppalaista siltarumpupolitiikkaa ei haluta harrastaa, eikä täten jyvittää maakohtaisia sulle-mulle-kiintiöitä investoinneille. Tämä luo tervettä kilpailua jäsenmaiden välillä kehittää todella tuottavia kohteita. Toisaalta se luo yhteistyötä, kun hankkeilla tulisi olla maiden rajat ylittävä ulottuvuus.

Puhaltaako ohjelma EU:n lässähtäneet kasvupurjeet pulleaksi? Ei. Siirrymmekö sen myötä pois miljoonatyöttömyydestä. Emme. Onko ohjelman lanseeraus siis yhdentekevää. Ei.

Ratkaisijan sijasta investointiohjelman tarkoitus on olla kipinä, jolla yritetään saada hyytynyt talousnuotio roihuun. Komissio tarjoaa sytykkeet ja yksityiset investoijat klapit. Lämpiääkö EU-talo ja kuinka paljon, jää arvattavaksi, mutta ilman tätä ohjelmaa se olisi varmasti kylmempi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi