rss Blogi

Blogissa FinUnionsin väki ja vierailevat kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin EU- ja työelämäaiheisiin.
28.4.2016 14.34

Brexit vaarantaisi työntekijöiden oikeudet

FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä

Ristelä Pekka 94x130 px

Kun Suomessa 23.6. valmistaudutaan juhannuksen viettoon, Euroopassa jännitetään Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta. Jäsenyyden kannattajilla ja vastustajilla on siis vajaa kaksi kuukautta aikaa vakuuttaa britit parempana pitämästään ratkaisusta.

EU-eroa eli brexitiä puolustava kampanja puhuu siitä, kuinka Brysselin määräily loppuisi ja britit saisivat jälleen päättää omista asioistaan. Maahanmuuttajista britit voisivat valita haluamansa ilman velvollisuutta ottaa vastaan kaikki EU:n sisältä tulevat. Säästöäkin tulisi kun EU:n jäsenmaksut loppuisivat.

Tällaiset lupaukset varmasti houkuttavat monia brittejä. Kampanjan taustalla on kuitenkin myös pyrkimyksiä, joille laajan tuen saaminen on vaikeampaa. Niistä eron kannattajat ymmärrettävästi pitävät nyt pienempää ääntä.

Eroa kannattavien konservatiivien ja liike-elämän edustajien piirissä keskeinen tavoite on antaa brittihallitukselle vapaat kädet sääntelyn purkamiseen. Kuten markkinaliberaali ajatuspaja Open Europe tuoreessa muistiossaan toteaa: Ero antaisi mahdollisuuden hakea talouskasvua työlainsäädäntöä, ympäristö- ja ilmastolakeja sekä finanssialan sääntelyä purkamalla.

Tätä taustaa vasten ei yllätä, että Iso-Britannian ay-keskusjärjestö TUC suurimpine jäsenliittoineen kannattaa voimakkaasti EU-jäsenyyden jatkoa. Niille on selvä, että esimerkiksi työturvallisuutta, vuosilomia ja äitiysvapaita koskevat oikeudet joutuisivat helposti konservatiivihallituksen silppuriin EU-säännösten selkänojan poistuttua.

Brittiläinen ay-liike tekee nyt kaikkensa, jotta epämääräisissä mielikuvissa ja ennakkoluuloissa pyörivä brexit-keskustelu siirtyisi EU-jäsenyyden – tai eron – todellisiin vaikutuksiin. Täytyy toivoa, että se onnistuu – eikä vain brittityöntekijöiden puolesta, vaan koko Euroopan. TUC jäsenliittoineen puolustaa nyt eurooppalaisen yhteistyön saavutuksia, jotka brexit monin tavoin vaarantaisi.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi