2007

17.12.2007 20.24

Portugalin puheenjohtajuudesta Slovenian kauteen


Palkansaajajärjestöjen EU-edustuston tiedote 17.12.2007Brysselin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmiä sekä Slovenian puheenjohtajakauden painopisteitä on aiemmin käsitelty edustuston tiedotteissa 4.12. ja 12.12. Puheenjohtajan päätelmissä suurimman julkisen huomion sai ainakin Suomen tiedotusvälineissä riippumattoman mietintäryhmän eli ns. Viisaiden ryhmän perustaminen eikä syyttä; onhan Jorma Ollilan nimittäminen ryhmän varapuheenjohtajaksi hieno saavutus. Ryhmän tehtäviin kuuluu käsitellä mm. taloudellista menestystä ja sosiaalista vastuuta koskevan eurooppalaisen mallin vahvistamista ja nykyaikaistamista, EU:n kilpailukyvyn lisäämistä, oikeusvaltioperiaatetta, kestävää kehitystä, maailmanlaajuista vakautta, maahanmuuttoa, energiaa ja ilmastosuojelua sekä rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa. Päätelmissä todetaan erikseen, ettei ryhmä käsittele institutionaalisia asioita (sisäinen päätöksenteko, laajeneminen). Ryhmän tulee tehdä esityksensä kesäkuun 2010 Eurooppa-neuvostolle, joka päättää Espanjan puheenjohtajuuskauden. Ryhmän asialista on vaikuttava. Aika näyttää, millaisen roolin se itselleen ottaa kunhan toimintansa Ranskan puheenjohtajakaudella aloittaa.

Ilmastonmuutos on keskeisellä sijalla puheenjohtajan päätelmissä. EU ilmoittaa pitäytyvänsä tiukasti aikaisemmissa linjauksissaan. Kun Balilla päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että Kioton pöytäkirjalle neuvotellaan jatko, tulee EU:n toimia suunnannäyttäjänä näissä neuvotteluissa. Ne numeraaliset tavoitteet, jotka unioni asetti Balille, on nyt saatava realisoitua Kööpenhaminan kokouksessa 2009. Hyvä on, että USA saatiin viimein suostumaan neuvotteluihin. Nyt jenkit pitää saada myös mukaan sellaiseen sopimukseen, jolla voidaan rajoittaa ilmaston lämpeneminen 2°C teollista aikaa korkeammalle. Siitä tulee todella kova urakka.

EU pitää erityisen tärkeänä ratkaisun löytämistä Kosovon kysymykseen. "Ratkaisun olisi turvattava demokraattinen, monikansallinen Kosovo, joka on sitoutunut oikeusvaltion periaatteeseen sekä vähemmistöjen ja kulttuuri- ja uskonnollisen perinnön suojelemiseen." Päätelmissä varotaan visusti mainitsemasta itsenäisyyttä sanallakaan. Erikseen vieläpä todetaan, ettei Kosovon aseman ratkaiseminen muodosta ennakkotapausta. Jonkinlainen itsenäisyysjulistus maakunnalta lienee kuitenkin ensi vuoden aikana odotettavissa. EU:n jäsenmaista kysymys on hankala Slovenialle, joka ensimmäisenä slaavilaisena puheenjohtajamaana ei haluaisi heti lähteä myymaan Serbian ja Venäjän etuja. Sille sopisivat hyvin kaikenkarvaiset kompromissit. Kysymys on vaikea myös Kyprokselle, joka pelkää sen heijastuvan Pohjois-Kyproksen "turkkilaistasavallan" legitimiteettiin.
Serbiaa halutaan voidella ratkaisuun mm. väläyttämällä sille pikaista ehdokasvaltion asemaa jäsenyysprosessissa. Toistaiseksi ehdotusta on pidetty Serbiassa lähinnä loukkaavana.

Puheenjohtajan päätelmien mukaan Slovenialle siirtyvät suoraan ainakin rajaturvallisuusvirasto ja rajavalvontakysymykset, Europolin perustaminen, Lissabonin strategian välitarkastelu, yleishyödyllisiin palveluihin liittyvät lainsäädäntöaloitteet ja terveyspalveludirektiivin käsittely sekä tammikuussa odotettava laaja ilmasto- ja energiapoliittinen lainsäädäntöpaketti. Slovenian osalle tulee myös Lissabonin sopimuksen edellyttämien toimenpiteiden voimaantulon valmistelu, jossa hankalin asia on varmastikin ulkosuhdehallinnon perustaminen. Ulkosuhteiden alueella huippukokoukset järjestetään mm. Venäjän, Japanin, USAn sekä Latinalaisen Amerikan kanssa. Vaikka merkittävä osa suurista ja hankalista asioista siirtyykin suoraan Ranskan puheenjohtajakaudelle, näyttää pienen Sloveniankin harteille jäävät aivan riittävästi kannettavaa.
--
Ari Åberg
Director
The Finnish Trade Unions Representation to the EU
FinUnions

Boulevard du Roi Albert II, 5
B-1210 Brussels - Belgium
Tel +32 2 201 06 81
Fax +32 2 203 11 37
Mobile +358 400 504 352
Palaa otsikoihin