2010

9.12.2010 0.07

Kolumbiasta ei mitään uutta

EU:lla on käytännössä valmiiksi neuvoteltu vapaakauppasopimus Kolumbian kanssa. Räikeät ihmisoikeusrikkomukset, joista ay-aktiivien vaino ja tapot ovat kärkisijoilla, ovat kuitenkin saaneet komission hidastamaan etenemistahtia sopimuksen hyväksymisessä. Ja kun Euroopan parlamentin järjestämää kuulemistilaisuutta on uskominen, on hidastaminen vähintä mitä voi tehdä.

Joulukuun alun tilaisuuden kolumbialaiset alustajat olivat kongressin jäsen Hernando Hernandez, ammattikeskusjärjestö CUT:n puheenjohtaja Tarcisio Mora, sekä kaksi ihmisoikeusjuristia Lina Malagón ja Reinaldo Villalba. Perusviesti kaikilla heillä oli, että kesäkuisesta hallituksen vaihtumisesta huolimatta mikään ei ole muuttunut Kolumbiassa. Edellinen presidentti Uribe hallitsi kahdeksan vuotta. Noina vuosina ay-aktiivien kuolemat alkuun laskivat jonkin verran, mitä hallitus käytti todisteena muuttuneesta linjasta. Loppuaikoina tilastot kuitenkin puhuvat karua todellisuutta tilanteen palaamisesta entiselleen. Kun uuden presidentin Santosin hallituksen keskeiset henkilöt –turvallisuuspalvelun päällikköä myöten – ovat pitkään mukana olleita toimijoita, eivät kolumbialaiset nähneet muutosta tapahtuneen.

Kolumbiassa on edelleen 20 miljoonaa köyhää, joista 8 miljoonaa kuuluu alkuperäisväestöön. Maan työttömyysaste on 13 prosenttia. Hallitus on ensi töikseen tehnyt 12 lakialoitetta, joilla heikennetään työntekijöiden asemaa. Vaikuttavin näistä on itsensä työllistämisen edistäminen, joka siirtää sosiaaliturvan rahoitusvastuun könttäpalkan saavalle työntekijälle. Lisäksi valtion budjetti on ensisijaisesti alisteinen velanmaksulle sekä sotilasmenoihin; jos rahaa jää, voidaan sitä käyttää terveys- ym. menoihin. Opposition kädet siis sidotaan kansallisen yhtenäisyyden vaatimuksella.

Virallinen totuus kuulostaa uskottavalta

Euroopan parlamentin Kolumbiassa vierailleiden jäsenten mukaan viranomaisten kertomana asiat vaikuttavat aivan toiselta. 2000 hengen joukkohauta on tavallinen hautausmaa (vaikka hautapaikat ovat vain numeroituja, toisin kuin kaikkialla muualla) ja lakialoitteita työntekijöiden aseman parantamiseksi tehtaillaan jatkuvasti. Tosiasiat ja kadonneiden sekä murhattujen omaisten tapaamiset puhuvat heidän mielestään kuitenkin muuta. Vankilaan voi joutua pelkän nimen perusteella, ja vankilassa voi joutua virumaan reilun vuoden ilman tietoakaan oikeudenkäynnistä.

Oikeutettu kysymys on, pitäisikö kesäkuussa valitulle hallitukselle kuitenkin antaa enemmän aikaa näyttää todellinen karvansa? Ammattiyhdistysjohtaja Moran vastaus on: vaatikaa Santosin hallitusta pitämään vierailijoille ja kansainvälisesti antamansa lupaukset, mutta älkää tehkö vapaakauppasopimuksia sinisilmäisesti ennen kuin lupaukset on lunastettu. ”Kolumbia tarvitsee solidaarisuudenosoituksia, käykää meillä vierailulla.” Vierailuilla voidaan informoida omia hallituksia ja painostaa Kolumbian hallitusta. Myös ILO:a pitää käyttää tässä työssä.

Kuulemiseen osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan olisi valmistelu voitu ainakin käynnistää, jos todellisia uudistuksia olisi haluttu tehdä. USA:n kongressi on jo kolmen vuoden ajan kieltäytynyt ratifioimasta vapaakauppasopimusta Kolumbian kanssa vedoten ihmisoikeusloukkauksiin. Euroopan unionin hyväksymä sopimus olisi merkki muille, että kaikki on sallittua, kunhan kauppa on vapaata.

Reijo Paananen


Palaa otsikoihin