2011

26.10.2011 12.39

Ay-liikkeen uudistettava toimintatapojaan

Lokakuun ETUI:n kuukausifoorumissa 25.10. kuultiin kahta järjestötutkijaa. Jane Holgade Leedsin yliopistosta esitteli vielä käynnissä olevaa tutkimustaan Lontoon ja Sydneyn kansalaisjärjestöjen vaikutuksesta ay-liikkeen toimintaan ja belgialainen Patricia Vendramin esitteli tutkimustaan 100 luottamushenkilöstä.

Holgaden mukaan kehitys on menossa eri suuntiin Englannissa ja Australiassa. Pelkistäen, Holgaden mukaan, ay-liike on alkanut Lontoossa lähentyä kansalaisjärjestöjä. Sen sijaan Australiassa ay-liike pysyttelee entisissä toimintamalleissa.

Esimerkkinä hän käytti Lontoosta kampanjaa ”London Citizens – making London a living wage city”.Vaatimus kunnon palkasta, on ollut laajasti myös kansalaisliikkeen tavoitteena ja yhdistänyt ihmisiä lähiyhteisössä riippumatta ammattialasta, sukupuolesta tai etnisestä taustasta.

Tutkija Holgaden mukaan työpaikka on edelleen keskeisin järjestäytymisen ja ay-liikkeen toiminnan kenttä, mutta merkityksellisiä ovat myös kaupunginosa, kirkko, naapurit ja sosiaaliset verkostot. Hän käytti termiä ”common concern” puhuessaan meitä kaikkia liikuttavista asioista ja näki näissä uusissa toimintamalleissa mahdollisuuksia sekä poliittiseen vaikuttamiseen että ay-liikkeen toimintakulttuurin uudistamiseen.

Hän myös käsitteli sitä miltä ay-liike näyttää kansalaisten silmissä ja mikä merkitys sillä on järjestäytymiselle. Voisiko uusien toimintamallien omaksuminen Suomessamerkitä sitä, että paikallisjärjestöt kunnissa ja kaupungeissa alkaisivat edistää ay-liikkeen tavoitteita yhdessämuiden kansalaisjärjestöjen kanssa paikallisesti näkyvämmällä toiminnalla? Se vaatii tutkijan mukaan uusien haastavien toimintatapojen ja –kulttuurien omaksumista, kuten liittojen sitoutumista pitkäjännitteiseen kansalaisjärjestötoimintaan ja vain yhteisten asioiden ympärille keskittymistä.

ETUCin apulaispääsihteeri Patrick Itschert asetti kysymyksen toisin päin. Jos kunnassa ilahdutaan halpamarketin tuomista 75:stä uudesta työpaikasta, ay-liikkeen tehtävä on tuoda näkyväksi se, millaisissa oloissa halpamarketin myymät tuotteet on valmistettu. Bangladeshin tekstiilitehtaan palolla – jossa työntekijät menehtyvät - on laajempi merkitys kuin vain onnettomuus sille kylälle, jossa palo sattuu. Työnantajien tavoite on viedä sopimukset työpaikkatasolle, mutta meidän tavoitteemme on yhdistää liittoja isommiksi, sanoi Itscert.

Luottamushenkilöt yksinäisiä puurtajia

Belgialainen Patricia Vendramin tutki 100 luottamushenkilöä, jotka edustivat eri aloja ja olivat sekä nuoria että vanhoja, kokeneita ja uusia tehtävissään. Jokainen sai kertoa tarinan työstään ja niistä tutkija yhdisteli kaikkia yhdistäviä tekijöitä.

Eniten luottamusmiehet nostivat esiin järjestäytymisen vaikeuden, uusien tulokkaiden mukaan saamisen ja oman työtehtävän yksinäisyyden. Ei siis mitään outoa suomalaisittainkaan. Espanjalainen tilaisuuden osanottaja hämmästytti kommentoimalla, että nuoret ovat myös kiinnostuneet ay-liikkeen historiasta ja arvostavat sitä, vaikka emme sitä aina usko. Esimerkkinä hän käytti tunnetun espanjalaisen ay-veteraanin hautajaiskulkuetta, joka oli koonnut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja heistä ainakin kolmaosa oli ollut nuoria.

Keskustelun johdattelija ETUI:n pääsihteeri Philippe Pochet esitti mielenkiintoisen kysymyksen: kun me ay-liikkeessä teemme näännyksiin asti työtä ja käytämme siihen kaiken aikamme, osaammeko kertoa ulkopuolisille, mitä itse asiassa teemme? Hän myös kysyi, onko muilla organisaatioilla opittavaa ay-liikkeen toiminnoista vai kysymmekö aina, mitä meidän pitäisi oppia muilta.

Auli Korhonen, FinUnions


Palaa otsikoihin