2013

16.12.2013 13.22

ILO: oppisopimuskoulutuksella torjutaan nuorisotyöttömyyttä

Eurooppalaiset valtioiden, työntekijöiden ja työnantajien edustajat kokoontuivat keskustelemaan ja vaihtamaan ideoita oppisopimuskoulutuksen parhaista käytännöistä 9.-12. joulukuuta ILO:n järjestämään konferenssiin Geneveen.  Kokemukset ja konkreettiset esimerkit osoittavat, että oppisopimusjärjestelmä on ollut tärkeässä asemassa nuorisotyöttömyyden vähentämisessä tietyissä maissa.

Esimerkiksi Itävallassa 40 prosenttia nuorista hakeutuu työpohjaiseen oppisopimuskoulutukseen päätettyään koulun. Toinen maa, joka on menestynyt hyvin oppisopimuskoulutuksessa, on Tanska. Tanskassa oppisopimuskoulutus on ollut talouskriisin aikana tärkeässä asemassa, sillä se on helpottanut nuorten pääsyä työmarkkinoille. Kreikassa päinvastoin vain 10 prosentilla nuorista on pääsy oppisopimuskoulutuksen piiriin.

ILO:n järjestämän tapahtuman osallistujat olivat samaa mieltä tehokkaan oppisopimuskoulutuksen neljästä ominaisuudesta: säännellyt sopimukset, selkeästi määritellyt vastuualueet, työmarkkinaosapuolten osallistuminen työharjoitteluohjelmien kehittämiseen ja jaettu rahoitus.

Oppisopimuskoulutus on osa eurooppalaista nuorisotakuuta. Eurooppalaisen nuorisotakuun tarkoitus on tarjota alle 25-vuotiaille laadukas työtarjous, täydennyskoulutusta, oppisopimuskoulutusta tai harjoittelujakso neljän kuukauden sisällä koulunkäynnin päättymisestä tai työttömäksi joutumisesta.

Suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt ovat jokainen omalta osaltaan jo hyväksyneet eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen tekemän nuorten työllistämissuunnitelman ja sitä kautta suositelleet nuorisotakuun toteuttamista kaikissa jäsenvaltioissa.

Lue lisää ILO:n uutiskirjeestä.

Lue lisää nuorisotyöllisyydestä FinUnionsin sivuilta.


Palaa otsikoihin