rss 2014

26.11.2014 16.24

Komissio tähtää investointien lisäämiseen vähintään 315 miljardilla eurolla

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli tänään 26.11. Euroopan parlamentille kasvuun ja työpaikkojen lisäämiseen tähtäävän investointiohjelman.

Ohjelma koostuu kolmesta osa-alueesta:

  1. Julkisin varoin taatun Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) perustamisesta.

  2. Hankejatkumon luomisesta investointien ohjaamiseksi sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan.

  3. Toteutussuunnitelmasta, jonka tarkoituksena on lisätä Euroopan houkuttelevuutta investointikohteena ja poistaa sääntelystä johtuvat pullonkaulat

Komission mukaan ohjelman avulla julkisia ja yksityisiä investointeja lisätään vähintään 315 miljardilla eurolla seuraavien kolmen vuoden aikana. Investointeja on tarkoitus tehdä kasvattamatta kuitenkaan EU-maiden velkaa.

Ohjelman rahoitus perustuu ESIR-rahaston perustamista varten EU:n budjetista otettavaan 16 miljardin euron takaukseen, johon yhdistyy Euroopan investointipankin (EIP) 5 miljardin euron sitoumus.

ESIR-rahaston tarkoituksena on investoida muun muassa infrastruktuuriin, koulutukseen ja tutkimukseen sekä uusiutuvaan energiaan.

Investointiohjelmaan sisältyy myös toteutussuunnitelma investointeja jarruttavien alakohtaisten sääntöjen poistamiseksi erityisesti infrastruktuurialoilla, kuten energia, televiestintä, digitaalitalous ja liikenne, sekä palvelu- ja tuotemarkkinoilla. Komissio aikoo esittää vuoden 2015 työohjelmassaan luettelon investointiohjelmaan liittyvistä ensisijaisista aloitteista.

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön pääsihteeri Bernadette Ségol toivottaa tervetulleeksi investointien lisäämiseen tähtäävät aloitteet. Ségol ei kuitenkaan usko, että Juncker onnistuu saavuttamaan kaavailemansa 315 miljardia 21 miljardin lähtöpotin avulla.

Investointipakettia käsitellään seuraavan kerran joulukuun EU-huippukokouksessa. Paketti on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuussa 2015.


Palaa otsikoihin