Uutisarkisto

16.3.2018 10.28

Komissio haluaa kaikki palkansaajat ja itsensätyöllistäjät sosiaaliturvan piiriin

Komissio on vahvistanut ensi kertaa EU-tasolla periaatteen, että kaikille työntekijäryhmille on taattava oikeus sosiaaliturvaan. Se julkisti sosiaaliturvan laajentamista koskevat suosituksensa 13. maaliskuuta.

Komissio kehottaa jäsenmaita parantamaan epätyypillisissä työsuhteissa olevien sosiaaliturvaa. Kuva: iStock
Monissa EU-jäsenmaissa sosiaaliturvan kattavuus on puutteellinen. Esimerkiksi alustatalouden keikkatyöläiset ja nollatuntisopimuksilla työskentelevät eivät usein pääse turvarakenteiden piiriin.

Komission mukaan sosiaaliturvajärjestelmiin kuuluminen työttömyysvakuutusta lukuunottamatta pitäisi tehdä pakolliseksi kaikille erityisryhmille.

Myöskään sosiaaliturvan taso ei epätyypillisissä työsuhteissa ole usein riittävä, ja komission suositus kannustaa jäsenmaita nostamaan etuuksien tasoa.

Samoin komissio haluaa helpottaa sosiaaliturvan siirrettävyyttä eli sosiaaliturvaan liittyvien oikeuksien säilymistä kun esimerkiksi palkansaaja ryhtyy itsensätyöllistäjäksi.

Suomen palkansaajajärjestöille on tärkeää, että huolehditaan kaikkien työntekijäryhmien sosiaaliturvan riittävyydestä. EU:n työllisistä noin 40 prosenttia on epätyypillisissä työsuhteissa tai itsensätyöllistäjiä.

Tuoreet suositukset eivät velvoita jäsenmaita toimenpiteisiin. Ne siis voivat valita, ryhtyvätkö suosituksen edellyttämiin lakiuudistuksiin.

Suositus sosiaaliturvan laajentamiseksi komission sivuilla


Kuva: iStock

Palaa otsikoihin