Siirry sisältöön

Ammattiyhdistystoiminta ei ole rikollista

Valko-Venäjän korkein oikeus hylkäsi perjantaina 24. maaliskuuta kolmen ay-johtajan valitukset, kun nämä tuomittiin yhteensä seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen osallistumisesta demokratiaa edistäviin mielenosoituksiin. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC:n mukaan vankeusrangaistukset on tuomittava EU-tasolla.

ETUC ilmoitti perjantaina illansuussa lehdistötiedotteessaan, että Aliaksandr Yarashuk ja Siarhei Antusevich, Demokraattisten ammattiliittojen kongressin (BKDP) puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, tuomittiin 4 ja 2 vuoden vankeusrangaistuksiin Valko-Venäjällä. Iryna Bud-Husaim, joka oli ammattiliiton kirjanpitäjä, tuomittiin 1,5 vuodeksi vankeuteen.

ETUC:n mukaan kyseessä on suoranainen teatteri, sillä oikeusistuimen langettaessa tuomiot, tuomion saaneet ay-aktiivit eivät olleet paikalla. Perjantaina tuomionsa saaneet ay-johtajat ovat yli 30 ay-aktiivin joukossa, jotka on pidätetty ay-taustansa ja ay-toimintojensa takia Valko-Venäjällä. Ensimmäiset pidätykset tapahtuivat noin vuosi sitten. Selvää on, että valtio tekee parhaansa tukahduttaakseen maan riippumattoman ay-toiminnan.  BKDP ja neljä siihen liittyvää ammattiliittoa on hajotettu, koska ne ovat puolustaneet työssäkäyvien demokraattisia oikeuksia, vapauksia ja etuja.

ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch muistutti, että ammattiyhdistystoiminta ei ole rikollista, ja kommentoi asiaa seuraavin sanoin:

”Valko-Venäjän ammattiyhdistysaktivistit ovat etulinjassa taistelemassa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta – he tarvitsevat täyden tukemme.”

Lynch myös peräänkuulutti EU-johtajilta vahvempaa tukea vangittujen ay-toimitsijoiden puolesta:

 “EU:n on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimiin, jotta Valko-Venäjän viranomaiset vapauttavat vangitut ay-aktivistit välittömästi ja ehdoitta. Valko-Venäjän on lopetettava riippumattomien ammattiliittoihin ja ay-aktivisteihin kohdistuva häirintä ja kostotoimet.”

Monet ammattiyhdistysaktiivit ovat joutuivat pakenemaan ulkomaille Valko-Venäjän hallituksen uhkailujen vuoksi ja pelosta joutua valtion silmätikuksi ja vangituksi.

”Heitä on tuettava myös heidän kotimaassaan”, Lynch painotti.