Siirry sisältöön
Eurooppalaiset solidaarisuuteen perustuvat kriisintorjuntatoimenpiteet ovat välttämättömiä sen varmistamiseksi, että eurooppalaiset selviävät elinkustannuskriisistä. Kuva: iStock.

Elinkustannuskriisi kärjistymässä: Ihmisillä ei ole enää varaa joulupöytään Euroopassa

Kaikkialla Euroopassa elintarvikkeiden, energian ja perushyödykkeiden ja -palvelujen hinnat kasvavat paljon nopeammin kuin palkat, eläkkeet tai muut sosiaaliset etuudet. Jo ennen elinkustannuskriisiä, joka kymmenes työssäkäyvä EU:ssa oli köyhyysriskin alla, ja seitsemän kymmenestä työntekijästä minimipalkalla kamppaili pärjätäkseen palkallaan. Tilanne on Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUCin mukaan huonontunut entistä nopeammin, ja joulun alla monilla ihmisillä ei ole enää edes varaa joulupöytään.

ETUCin tekemän selvityksen mukaan elintarvikkeiden hinnat Euroopassa ovat nousseet jopa seitsemän kertaa nopeammin kuin palkat. Elintarvikkeiden hinnat, jotka ovat energian jälkeen toiseksi suurin inflaatiotekijä, ovat nousseet valtavasti. Nousu oli 18 prosenttia koko Euroopan unionin alueella viime talven jälkeen.

Jouluillallisen valmistamiseen tarvittavien tuotteiden hinnat ovat nousseet keskimäärin kaikkialla EU:ssa:

Liha: + 16,4 prosenttia

Kasvikset: + 20,2 prosenttia

Perunaa: + 17,6 prosenttia

Jauhot: + 32,1 prosenttia

Vertailun vuoksi nimellispalkkojen odotetaan nousseen EU:ssa 4,4 prosenttia tämän vuoden loppuun mennessä, mikä tarkoittaa, että elintarvikkeiden hinnat nousevat yli neljä kertaa palkkoja nopeammin.

ETUCin selvityksen mukaan erityisen koville joutuvat perheet Sloveniassa, jossa elintarvikkeiden hinnat nousevat 7,6 kertaa palkkoja nopeammin. Seuraavaksi tulevat Ruotsi (6,4), Espanja (5,4), Malta (4,7) ja Saksa (4,6). Saksan jälkeen tulee Suomi, missä elintarvikkeiden hinnannousu suhteessa palkkojen nousuun on 4,5. Hinnannousu vaikuttaa vähiten jäsenmaissa kuten Bulgariassa (1,8) ja Puolassa (2).

Tämän lisäksi monet matalapalkkaiset työntekijät käyttävät nyt yli kuukauden palkan energialaskuihin joissakin maissa, selviää ETUCin aiemmista selvityksistä.

Tästä joulusta tulee hyvin vaikea miljoonille ihmisille, koska ruoan ja energian hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiin lukemiin.

”Liiallinen voiton tavoittelu ja hintakeinottelu elintarvikkeilla ja energialla on saatava pysähtymään. Nämä vaikuttavat merkittävästi inflaatiokriisiin, mikä taas kurjistuttaa ihmisten eloa näin jouluaikoina”, pääsihteeri Esther Lynch totesi ETUCin lehdistötiedotteessa.

Vetoomuksia ja mielenosoituksia

Viikko ennen joulua palkansaajat ympäri Eurooppaa ovat aktiivisesti vaatineet muutoksia. Moni kokee olevansa täysin umpikujassa nousevien elinkustannusten kanssa. Belgialainen ammattiyhdistysliike näkyi tänään myös Brysselin kaduilla osoittamassa mieltään. Ay-liike korostaa viestissään nousevia energiakustannuksia sekä inflaation vaikutusta palkkoihin ja eläkkeisiin. Työntekijät vaativat lisätoimia elinkustannuskriisin ratkaisemiseksi.

ETUC on myös lähestynyt Eurooppa-neuvostoa kirjeellä, jossa se vetoaa jäsenmaiden päätöksentekijöihin. Kirjeessä ETUC painottaa, että nyt on kriittinen hetki esittää kiireelliset eurooppalaiset kriisintorjuntatoimenpiteet työpaikkojen ja työntekijöiden tulojen turvaamiseksi kaikilla aloilla Euroopassa.

ETUC pitää tärkeänä, että EU ryhtyy toimiin elintarvikkeiden hintakeinottelun estämiseksi, ottamalla käyttöön hintakatot ja liiallisia voittoja koskevat verot. ETUC vaatii myös, että päätöksentekijät huomioisivat järjestön laatiman kuuden kohdan suunnitelman kriisin tasapainottamisessa. Palkankorotukset elinkustannusten nousun kattamiseksi on myös asia, mitä ETUC on vahvasti tuonut esille.