Siirry sisältöön
ETUC:n kongressissa solidaarisuusteema on vahvasti esillä. Solidaarisuutta sosiaalisen Euroopan puolesta, solidaarisuutta lakko-oikeuden puolesta ja solidaarisuutta ukrainalaisten puolesta. Kuvalähde ETUC:n Flickr.

ETUC:n kongressi käynnistyi Berliinissä: ”Yhdessä olemme vahvoja”

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n 15. kongressia vietetään parasta aikaa Berliinissä. Kongressin keskusteluja ja päätöksiä voi seurata verkon kautta.

Eurooppalainen ay-liike on koolla Berliinissä tämän viikon aikana. Yasmin Fahimi, DGB:n puheenjohtaja, toivotti aamulla kaikki tervetulleeksi #ETUC50 kongressiin, johon osallistuu tuhatkunta delegaattia ja vierailijaa. Mukana kongressissa on myös ensimmäistä kertaa ukrainalaisia ammattiliittoja, ja eurooppalainen ay-liike osoitti aamupäivällä solidaarisuuttaan Ukrainan puolesta.  

Elämme Euroopassa ennennäkemättömiä aikoja. Vaikka painopiste kongressissa on kattojärjestön 50-vuotis taipaleessa, ay-liikettä puhuttaa monet tämän hetken ympäröivät sosiaaliset haasteet. Sekä Fahimi ja pääpuhuja, Saksan liittokansleri, Olaf Scholz tarttuivat muun muassa päivänpolttaviin aiheisiin; talouskriisin ja sen seurauksena kasvavaan eriarvoisuuteen Euroopan palkansaajien keskuudessa.

Vaikeina aikoina ay-liikkeen yhteenkuuluvuus haastetaan. Vuosien saatossa liike on ollut se vankka tukikohta, johon työntekijät voivat luottaa muutoksista ja vastoinkäymisistä huolimatta. Myös Scholz vertaili ay-liikettä tukipilariin avauspuheessaan.    

”Ammattiliitot ovat yhteiskunnan kantavia pilareita. Puoli vuosisataa olette taistelleet reilumman Euroopan puolesta. Hyvää 50-vuotis syntymäpäivää ETUC”, hän toivotti yleisön edessä.

Työntekijöissä on voimaa

Yksi kongressin pääteemoista on ay-liikkeen uudistaminen. Kun Euroopan tulevaisuutta hahmotellaan, työntekijäoikeudet tulevat olla keskiössä. Ay-liikkeen pitää olla proaktiivinen ja tehdä jatkossakin töitä työntekijöiden oikeuksien parantamisen puolesta. Yksi tie on vahvistaa jäsenten järjestäytymisastetta ja työehtosopimusten kattavuutta Euroopassa. Se onnistuu vahvan jäsenistön avulla. Se edellyttää myös, että ay-liike puhuu yhtenäisellä äänellä, yhdessä löydetään niitä ratkaisuja, jotka tukevat työelämän arjessa.    

Monessa puheenvuorossa toistui sama viesti: ”Eurooppa tarvitsee vahvempaa sosiaalista dialogia”.  Moni päivän puhujista muistutti myös Porton vuoden 2021 sosiaalialan huippukokouksen päätelmien hyväksymisen tärkeydestä EU:n sosioekonomisten haasteiden ratkaisemisessa (tavoitteita koskien työllisyyttä, koulutusta ja köyhyyttä vuoden 2030 mennessä). Lisäksi Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin merkitystä painotettiin, sillä se viitoittaa tietä kohti sosiaalisempaa Eurooppaa.

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta käytti puheenvuoron kongressin ensimmäisenä päivänä. Hänkin painotti vahvaa sosiaalista Eurooppaa. Työmarkkinoiden oikeuksia on kunnioittava koko mantereella.

Ensimmäinen kongressipäivä lähti liikkeelle Berliinissä näissä tunnelmissa. Huomenna kongressipäivän avaa komissaari Nicolas Schmit, joka keskustelee yhdessä europarlamentaarikoiden Dennis Radtken (Saksa) ja Agnes Jongeriuksen (Hollanti) kanssa Euroopan sosiaalisesta pilarista heti klo 9 alkaen. Seuraa tästä. Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja ja Ruotsin entinen pääministeri Stefan Löfven puhuu klo 11.45. Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Kuvat: Marie Sandberg-Chibani & ETUC.