Siirry sisältöön

EU-puheenjohtaja Romania haluaa keskustelua EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta

Vuoden alussa aloittanut EU-puheenjohtajamaa aikoo saada jäsenmaat keskustelemaan EU:n tulevasta työ- ja sosiaalipolitiikasta kevään mittaan. Työ jatkuu Suomen kaudella syksyllä.

Romania otti Euroopan unionin neuvoston vetovastuun kuluvan tammikuun alussa, ja kauden ainoan työ- ja sosiaaliministereiden kokoontumisen se järjestää maaliskuussa. Romania on puheenjohtajamaana nostanut tapaamisen asialistalle EU:n sosiaali- ja työpoliittisen tulevaisuuden vuoden 2020 jälkeen.

Varsinainen tähtäin on kuitenkin toukokuun 9. päivänä järjestettävässä Sibiun huippukokouksessa, jonka aiheena on EU:n tulevaisuus ja jossa Romania haluaa toteuttaa erillisen valtionpäämiesten keskustelun nimenomaan sosiaalisesta ulottuvuudesta.
Sibiun päämiestapaaminen järjestetään kuusi viikkoa mahdollisen Brexitin voimaanastumisen jälkeen ja vain pari viikkoa ennen Euroopan parlamentin vaaleja.
Ennen kevään suurtapahtumia Romanialla on puheenjohtajuuskautensa alussa menossa vielä muutamia myös Suomen palkansaajille tärkeitä lainsäädäntöhankkeita kuten työolodirektiivi ja eurooppalaisen työviranomaisen perustamispäätös.
Kesken jääviä lakihankkeita on mahdollista jatkaa Suomen puheenjohtajuuskaudella myöhemmin syksyllä, kun uusi Euroopan parlamentti on järjestäytynyt.
Suomi on yhdessä puheenjohtajatrion kahden muun maan, Romanian ja Kroatian kanssa luvannut kaudellaan edistää sosiaalista ulottuvuutta.
Suomella olisikin mahdollisuus viedä EU:n sosiaali- ja työpoliittista näkökulmaa eteenpäin esimerkiksi jäsenmaiden työ- ja sosiaaliministereiden tapaamisissa lokakuussa ja joulukuussa.
Suomen palkansaajille on erityisen tärkeää se, että Suomi pyrkii puheenjohtajakaudella saamaan EU:n agendalle myös kokonaan uusia EU-työlainsäädäntöhankkeita, joilla vahvistetaan työntekijöiden turvaa EU:n työmarkkinoilla ja työelämässä.
Viimeisen vuoden aikana Suomi on virittänyt Brysselissä keskustelua ns. hyvinvointitaloudesta, ja ainakin tätä teemaa korostettaneen myös Suomen puheenjohtajuuskauden aikana. Lopullisen puheenjohtajuuskauden ohjelman päättää Suomen uusi hallitus kevään eduskuntavaalien jälkeen.
Suomen puheenjohtajuuskaudelle osuu tärkeänä seikkana Sibiussakin käsiteltävä päätös komission viisivuotisesta strategiasta eli EU:n tulevien vuosien päätavoitteista. Myös EU:n pidemmän aikavälin rahankäytöstä on tavoitteena päättää Suomen kaudella.