Siirry sisältöön

Lupaus EU:n finanssipolitikan sääntöjen uudistamisesta

FinUnionsin jäsenjärjestöt SAK ja STTK pitävät tarpeellisena uudistaa EU:n finanssipolitiikan sääntöjä. Euroopan komissio aloitti jo ennen koronaviruskriisiä velka- ja alijäämäsääntöjen uudistamisen, mutta työ jäi kesken.

Nyt keskusteluihin on saatu uutta vauhtia, ja jotkut maat väittävät, että perussäännöt – kuten se, että velka ei saisi ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta ja vuotuinen budjettivaje olisi rajoitettava 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta – eivät ole tarkoituksenmukaisia.

“Nyt jos koskaan pitäisi löysentää taloussääntöjä. Kaikkien EU-jäsenmaitten on kannettava huolta yhteisen talouden tasapainottamisesta. Sääntöjä pitää muokata niin, että ne tukevat kokonaisvaltaista muutostarvetta Euroopassa”, FinUnionsin johtaja Katja Lehto-Komulainen sanoo.

Lehto-Komulainen sisältää myös verojen keruu kokonaisuuteen. EU:n tavoite onkin edistää verotusta jäsenmaissa sekä torjua veropetoksia ja harmaata taloutta. Veroja tarvitaan investointeihin.

SAK ja STTK ovat koko Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUCin mukaisesti painottaneet, että nykyiset taloussäännöt ovat puutteellisia. Vallitsevien sääntöjen edellyttämät raja-arvot ovat liian tiukkoja, eivätkä mahdollista investointeja. Säännöt on luotu 2010–luvun alussa, ja näin olleet käytössä jo yli 10 vuotta.

Euroopan parlamentin täysistunnon yhteydessä Strasbourgissa johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis (EPP) ja komissaari Paolo Gentiloni (S&D) esittävät EU:n talouden ohjauskehyksen uudelleentarkastelun.

ETUCin tavoite on, että EU-jäsenvaltiot päättävät, ennen kuin Euroopan keskuspankki päättää ensi vuoden lopussa palauttaa linjansa entiselleen, yhteisesti finanssipolitiikan uudistamisesta investointien sallimiseksi kriisin aikana EU:n määräaikaisesti pehmentämien sääntöjen mukaisesti.

Finanssisääntöjen muokkaaminen investointien sallimiseksi olisi ETUCille tärkeä voitto, mikäli se saadaan pysyväksi. ETUC on vaatinut tätä muutosta pitkään ja se olisi ETUCin linjauksen mukaan myös makropoliittisessa korkeimman tason poliittisessa EU dialogissa.

Euroopan komission työohjelma julki tänään

Euroopan komissio laatii vuosittain työohjelman, jossa esitetään seuraavan vuoden aikana toteutettavat toimet. Komissio julkaisi tänään myös työohjelmansa vuodelle 2022.

Ohjelmassa esitetään komission seuraavat askeleet kohti pandemian jälkeistä Eurooppaa, joka on entistäkin vihreämpi, oikeudenmukaisempi, digitaalisempi ja kestävämpi. Työohjelmaan sisältyy 42 uutta politiikka-aloitetta.

Komission ympäristö- ja ilmastosuunnitelmissa tiedossa on saasteettomuuspaketti, mukaan lukien ilmastotoimenpiteet. Myös digitaalisuus nousee ohjelmassa vahvasti esille. EU:n digitaalinen siirtymä tavoitellaan vuoteen 2030 mennessä.

Komissiolta on tulossa ehdotus työntekijöiden suojelemiseksi asbestialtistukselta todennäköisesti vuoden 2022 lopussa. Komissio tekee ehdotuksen toimeentuloturvasta ensi vuonna.

Jotta nuorilla on mahdollisuus olla mukana suunnittelemassa EU:n tulevaisuutta, komissio on ehdottanut, että vuodesta 2022 tulee Euroopan nuorison teemavuosi.

Tutustu työohjelman sisältöön täältä.