Siirry sisältöön
Kuva: iStock.

Solidaarisuustekoja Ukrainan puolesta

Ukrainan hätä on meidän kaikkien sydämissämme ja ajatuksissamme tällä hetkellä. Kansainvälinen ay-liike on viime päivien aikana osoittanut vahvan tukensa Ukrainalle, myös eri lahjoitusten muodossa.

Ammattiliittojen kattojärjestö ETUC piti tiistaina illansuussa ylimääräisen liittojäsenten johtajien kokouksen, jossa eurooppalaiset ammattiyhdistykset sopivat myös antavansa taloudellista ja humanitaarista apua Ukrainan ammattiliittojen kautta. ITUCin Solidaarisuusrahaston kautta kanavoidaan lahjoituksia ukrainalaisten jäsenjärjestöjensä humanitääriselle työlle.

ETUC on julkaissut julkilausuman ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin kanssa. Viesti on selkeä: Iskut on lopetettava ja rauha on palauttava Eurooppaan! Julkilausumassa ETUC vaatii sotilaallisten operaatioiden välitöntä lopettamista, Venäjän joukkojen poistumista Ukrainasta sekä vuoropuhelun ja neuvottelujen aloittamista rauhan puolesta.

ETUC pitää säännöllisesti yhteyttä ukrainalaisiin ammattiliittoihin solidaarisuuden ja tuen takaamiseksi. ETUC on yhteistyössä ITUCin kanssa valmis myös auttamaan, jotta saataisiin avattua humanitaarisia käytäviä pakolaisten tukemiseksi. Lue julkilausuma kokonaisuudessaan täältä.

Presidentin ääni kuuluviin

Euroopan Parlamentti kokoontui tiistaina ylimääräiseen täysistuntoon, johon myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui. Istunnossa käsiteltiin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Parlamentin puhemies Roberta Metsola mainitsi heti istunnon alkuun, että parlamentti tuomitsee hyökkäyksen, ja tämän takia Euroopan parlamentti aikoo evätä Kremlin edustajien pääsyn parlamentin tiloihin. ”Hyökkääjillä ja sodanlietsojilla ei ole paikkaa demokratian talossa”, hän lausuu lehdistötiedotteessa.

Metsolan mukaan Euroopan suhde Venäjään on sodan myötä muuttunut täysin. Eurooppa ei voi enää olla riippuvainen kaasusta Venäjältä. Metsola ilmaisi myös huolensa pitkään jatkuneesta Kremlin disinformaatiokampanjasta.  

Ukraina on jättänyt EU:n jäsenhakemuksensa. Metsola kommentoi asiaa näin:

”Suhtaudumme myönteisesti Ukrainan EU:n jäsenhakemukseen ja teemme työtä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Meidän on kohdattava tulevaisuus yhdessä.”

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen ja taustalla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Lähde: Kuvakaappaus parlamentin istunnosta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti puheensa parlamentille videoyhteyden kautta Kiovasta. Presidentti raportoi tunteikkaasti päivän tapahtumista keskellä sota-aluetta ja vakuutti Ukrainan taistelevan loppuun asti. Suosionosoituksia sateli presidentille ja koko parlamentti, mukaan lukien komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen, nousivat seisomaan salissa.

Parlamentti hyväksyi istunnossaan myös päätöslauselman. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Euroopan parlamentin jäsenet vaativat tiukempia pakotteita Venäjää vastaan sekä toimia unionin jäsenehdokasaseman myöntämiseksi Ukrainalle.

Euroopan unionin eri pakotteet Venäjää vastaan ulottuvat muun muassa finanssisektorille, energiaan, liikenteeseen sekä vientiin ja viisumipolitiikkaan, mutta myös aseelliseen apuun. Yhteenveto EU:n Ukrainalle antamista tukitoimista löytyy täältä (sivusto päivittyy).

Apua tarvitaan

Käsillä on humanitaarinen kriisi. EU varautuu parhaillaan siihen, että Ukrainassa kodeistaan pakenee jopa useita miljoonia ihmistä. Pakolaisten määrä voi kasvaa jopa suuremmaksi kuin vuonna 2015, jolloin Eurooppaan tuli yhteensä noin 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa.

Lahjoituksia humanitaariselle avulle on annettu avokätisesti. SAK avustaa Ukrainaa 5 000 eurolla ITUCin solidaarisuusrahaston kautta, 5 000 eurolla Punaisen Ristin kautta ja 5 000 eurolla Unicefin kautta. STTK on ilmoittanut, että se on lahjoittanut ukrainalaisten tukemiseksi 15 000 euroa. Avustus jakautuu samoihin kohteisiin.

Useilla avustusjärjestöillä on nyt keräyksiä käynnissä. Ukrainan sodan uhreja voi tukea lahjoittamalla avustusjärjestöille kuten Punaiselle Ristille, Kirkon Ulkomaanavulle, Unicefille, Fidalle ja Pelastakaa Lapset ry:lle.

Lisäys: Tieto ITUCin Solidaarisuusrahastosta on lisätty uutiseen.