Siirry sisältöön

Sosiaaliturvan uudistus kaatui jäsenmaiden vastustukseen

Sosiaaliturvan koordinaatioasetuksen uudistus on kaatunut jäsenmaiden vastustukseen. Asetuksen kaatuminen on poikkeuksellista, sillä uudistuksesta oli jo olemassa alustava sopu.

Vain muutamat asiakysymykset jakavat EU-jäsenmaiden kantoja, kuten maahanmuuttajien oikeudet avustuksiin ja etuuksiin. Perjantaina 29. maaliskuuta EU-jäsenmaat hylkäsivät sosiaaliturvan uudistuspaketin, joka olisi selkiyttänyt esimerkiksi niin sanottujen liikkuvien työntekijöiden asemaa.

Nein, nee ja nej

Suurlähettiläskokouksessa Ruotsi, Tanska, Saksa, Hollanti, Belgia, Luxembourg, Tshekki ja Itävalta vastustivat uudistusta, minkä vuoksi esitys ei saanut tuekseen riittävää enemmistöä. Puola, Unkari ja Malta pidättäytyivät äänestämästä. Esityksen torpanneet pohjoiset jäsenvaltiot kokevat, että uudistus olisi uhannut niiden anteliaita sosiaaliturvajärjestelmiä, jos esimerkiksi köyhien Itä-Euroopan maiden työntekijät olisivat päässeet hyötymään työskentelyvaltionsa sosiaaliturvasta.

Eurostatin tilastojen mukaan viime vuonna vajaat 40 prosenttia EU-maasta toiseen muuttaneesta muutti juuri uudistusta vastustaneisiin maihin. Keskimäärin EU-muutot näihin maihin ovat lisääntyneet 23 prosenttia vuosina 2014–2018, mutta hajonta on suurta: Ruotsi ja Belgia ovat lisänneet suosiotaan neljässä vuodessa noin kymmenen prosenttia; Saksa, Itävalta ja Hollanti taas yli 30 prosenttia.

Ranska ja Itä-Eurooppa löysivät toisensa

Erityisesti Itä-Euroopan jäsenmaat ovat tukeneet ehdotusta työttömyysetuuksien uudistuksesta, sillä näistä maista on matkustanut suuri määrä työntekijöitä EU:n vauraisiin valtioihin. Poikkeuksellisesti myös Ranska kannatti uudistusta; perinteisesti Ranska on asemoinut itsensä ”vanhan Euroopan” vauraiden valtioiden kanssa. Vuoden 2015 tilastotietojen mukaan Ranskassa asui noin 440 000 ihmistä, jotka työskentelivät rajavaltioissa, kuten Saksassa, Luxemburgissa ja Belgiassa. Verkkolehti Politicon mukaan Ranskan työttömyysetuuksista vastaava virasto on arvioinut, että sosiaaliturvan uudistus olisi tuonut sille 550–610 miljoonan euron säästöt.

Euroopan ammattiyhdistysliikkeiden kattojärjestö ETUC on pettynyt uudistuksen vesittäneisiin maihin.

”On pöyristyttävää, että jäsenmaat eivät ole kiinnostuneita omien kansalaistensa oikeudenmukaisesta kohtelusta. Olen vihainen siitä, että jäsenmaat eivät hyväksyneet ehdotusta, joka olisi helpottanut sosiaaliturvan väärinkäytösten torjuntaa” ETUC:n liittosihteeri Liina Carr totesi sen jälkeen, kun jäsenmaiden pysyvät edustajat hylkäsivät esityksen.

Jäsenmaiden päätös kaataa esitys on poikkeuksellista, sillä EU-puheenjohtajamaan Romanian johdolla Euroopan parlamentti, EU-komissio ja jäsenmaat olivat päässeet alustavaan yhteisymmärrykseen sosiaaliturvan uudistuksesta.

Lue lisää FinUnionsin jutusta 21. maaliskuuta 2019