Siirry sisältöön

Työkierrossa kurkistus lobbaajien arkeen

”Tiivis kuukausi takana”. Näin kiteyttää Tero Uusimäki työkiertonsa FinUnionsissa.

Uusimäki vietti kuukauden Brysselissä lokakuussa. Lähtö Belgiaan jäi koronan takia odottamaan ja toteutui vasta puolitoista vuotta suunniteltua myöhemmin. Belgia oli pandemian pahimpaan aikaan lockdownissa, mutta alkusyksystä yhteiskunta avautui taas, ja etätyössä olleet työntekijät tekivät paluuta työpaikoille.

FinUnionissa Tero Uusimäki pääsi samantien mukaan tapahtumiin ja tapaamisiin Brysselissä.

”Vaikka kuukausi oli lyhyt aika ehdin saada käsityksen siitä, miten kaupunki toimii ja miten täällä verkostoidutaan. Verkostoitumisen kautta pääsee vaikuttamaan ja se on se väylä siihen, miten asioita muutetaan”, hän kertoo.

Tapaamisia moneen lähtöön

FinUnions sijaitsee ETUCin kanssa yhteisissä tiloissa ammattiliittojen talossa, joten sisään tultaessa voi törmätä ETUCin pääsihteriin, varapääsihteereihin tai VIP-vieraisiin.

Liittosihteeri Liina Carrin kanssa Uusimäki pääsi keskustelemaan muun muassa Euroopan unionissa jäsenvaltioiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaa säätelevä EU:n sosiaaliturva-asetuksen (883/2004) muutosehdotusten tilanteesta. Lue lisää asetuksesta täältä.

Liina Carr kertoi myös tulevista sosiaaliturvan alaan liittyvistä teemoista, jotka ovat ETUCilla vaikuttamiskohteena.

Vierailunsa loppupuolella Uusimäki kävi myös keskusteluja ETUCissa sosiaalisesta pilarista, asetuksen 883/2004 muutosesityksen vaiheesta sekä asetuksen osalta keskeisistä neuvoteltavista aiheista.

“ETUC viittaa toiminnassaan mm. Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan ja sosiaaliseen markkinatalouteen. Sosiaalisen markkinatalouden tavoitehan löytyy jo EU:n perussopimuksesta. ETUC-keskustelussa nousi lisäksi esiin jäsenmaiden välisen tuloerokuilun pienentämiseen tähtäävät toimet, esimerkiksi EU:n minipalkka-aloite”.

Pohjoismaiset EU-edustustot tulivat myös Uusimäelle tutuksi mukaan lukien Kuntaliiton EU-toimisto.

”Mieleenpainavin tapaaminen oli kuitenkin IndustriALL Global Unionin, eli teollisuustyöntekijöiden maailmanlaajuinen ammattiliittojen kattojärjestön, pääsihteeri Luc Trianglen kanssa. Ihmisenä hän on rento ja mukava. Kiinnostavana koin kuulla miten tehdään ylikansallisten asioiden parissa töitä, otetaan kantaa laajoihin teemakokonaisuuksiin sekä etsitään konsensusta johtajana EU-asioiden parissa”.

IndustriaALLin pääsihteeri Luc Triangle ja Tero Uusimäki keskustelemassa FinUnionsin toimistolla.

EU:n ilmastotoimista on odotettavissa merkittäviä sosiaalisia vaikutuksia Euroopan teollisuudessa. Siksi IndustriALL painottaa uudessa kampanjassa #JustTransition, että vihreä siirtymä on oltava oikeudenmukainen työntekijöille. Puhutaan ehkä merkittävimmästä muutoksesta Euroopan teollistumisen lähihistoriassa.

“Kaikissa tapaamisissa on ollut hienointa nähdä asioiden ristiin kytkeytyminen, ja miten kaikki miettivät samoja asioita, hiukan eri näkökulmasta. Päivän päätteeksi löytyy yhteisiä liitoskohtia ja yhteistyötä syntyy”.

Uusimäki jatkaa:

“FinUnionsilla on hyvät yhteistyötahot. Se tuli nähty tässä lyhyessä ajassa”.

Siivilityössään Tero Uusimäki toimii vakuuttamisasiantuntijana Eläketurvakeskuksessa, jossa hän tekee kansainvälisen liikkuvuuden ja sosiaaliturva-asioiden parissa töitä. Eläketurvakeskuksen toimihenkilöyhdistys Pro ry on ollut ammattiliitto Pron jäsen vuodesta 2014.

Työelämän asiat ovat aina kiinnostaneet, ei pelkästään työn puolesta, ja jatkossa hän seuraa tiiviisti kuulumisia EU:sta.

”Vihreä siirtymä ja Fit for 55-valmiuspaketti ovat nyt pinnalla ja näiden vaikutukset ovat laajat. Minmipalkkadirektiivin kohtalo on toinen kiinnostava aihe.”

Kuukauden työkierto FinUnionsissa oli Uusimäen mukaan hieno ja uusia näkökulmia antava kokemus.

”Pääsin seuraamaan vaikuttamistyötä eturivissä ja sain ajankohtaiskatsauksia moneen lähtöön”.

Muita huomioita mitä Uusimäki teki, liittyy EU-informaation määrään.

”Tietoa on paljon, ja siihen jopa tahtoo hukkua. Se, että löytää vaikka pari hyvää lähdettä, jota seuraa, auttaa. Samoin, että oikeat kontaktit on olemassa”.

Hän suosittelee muun muassa verkkosivusto Legislative Observatory yhtenä tiedonlähteenä, jossa löytyy vireillä olevia EU-asiakokonaisuuksia.

Ammattiliittojen talosta löytyi myös aarrepaikka, ETUIn kirjasto, joka sijaitsee neljännessä kerroksessa.

Muistoja matkasta   

Bryssel on maineensa mukaan kansainvälinen sulatusuuni, johon mahtuu monenlaisia kansallisuuksia, monta kieltä ja kulttuuria.

”Kiinnostavaa, on ollut huomata miten kulttuuriset asiat tuovat oman mausteensa Brysselin arkeen”, Uusimäki sanoo.

Majoitus löytyi monietnisestä korttelista Saint-Josse-ten-Nodessa, joka oli kävelymatkan päästä FinUnionsin toimistolta.

Vapaa-ajallaan Uusimäki teki pitkiä kävelyjä ja vieraili eri kaupunginosissa ja mm. Waterloossa. Hän kävi myös junalla Bruggessä, Länsi-Flanderin puolella, joka on Belgian merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä.

”Kannattaa myös vierailla Brysselin ulkopuolella. Siellä on yllättävän erilaisia tunnelmia Brysseliin verrattuna”.

“Suosittelen lämpimästi työkierrolle lähtöä”.

Kuvateksti:

Tero Uusimäki oli FinUnionsin ensimmäinen työkiertolainen pandemian jälkeen. Kaupungin avatessa ovensa, hän pääsi kurkistamaan lobbaajien arkeen Euroopassa. Taustalla Parvis, St. Gilles.