Siirry sisältöön

Työmarkkinajärjestöt katsovat tulevaan Turussa: Millainen on EU:n ja Kiinan suhde nyt ja tulevaisuudessa

Turussa puhutaan tällä viikolla EU:sta ja Eurooppa-politiikasta, kun kaupungissa järjestetään kansalaisille avoin Eurooppa-foorumi 29.–31. elokuuta. Työmarkkinajärjestöjen edustajat nousevat lavalle perjantaina iltapäivällä keskustelemaan EU:n ja Kiinan suhteesta.

Kiina ostaa Eurooppaa pala kerrallaan: viinitiloja Ranskassa, jalkapallojoukkueita Hollannissa, sähköverkkoa Portugalissa. Rataosuuksia, satamia ja lentokenttiä ympäri Eurooppaa. Kiinalainen pääoma oli pitkään tervetullut vieras talouskriisin näivettämässä Euroopassa. Mutta EU-maiden varautuneisuus on kasvanut yhtä matkaa Kiinan sijoitusten ja taloudellisen vallan kanssa.

EU:n suhde Kiinaan on monimutkainen. Kauppa idän jättiläisen kanssa tarjoaa suuria mahdollisuuksia, mutta samalla Kiinan ajama jättimäinen talousalue – uusi Silkkitie – on herättänyt Euroopan pääkaupungeissa epäilyksiä, että Kiina yrittää kauppapolitiikallaan vesittää EU:n tavoitteita, kuten demokratian ja ihmisoikeuksien edistämistä.

Turun Eurooppa-foorumissa EU:n ja Kiinan suhteista keskustelevat FinUnionsin johtajana syyskuussa aloittava Katja Lehto-Komulainen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, EK:n johtaja Petri Vuorio ja Turun yliopiston professori Lauri Paltemaa.

Paneelikeskustelu järjestetään Turun Vähätorin lavalla perjantaina 30. elokuuta kello 16:15–17:45. Keskusteluja voi seurata myös netissä tämän linkin takaa.

Keskustelun aihetunnisteina ovat #Silkkitie, #Eurooppafoorumi ja #EuropeForum. Aihetunnisteilla yleisö voi lähettää viestejä tapahtuman viestiseinälle. Lisäksi aihetunnisteilla voi paneelin aikana lähettää yleisökysymyksiä, joita poimitaan keskusteluun.