Siirry sisältöön
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää 13.9.2023 vuotuisen linjapuheen, jossa käsitellään EU:n ja sen kansalaisten ajankohtaisia haasteita ja etsitään niihin ratkaisuja. Peruskuva: iStock.

Vuoden odotetuin EU-puhe kuullaan 13.9.

Odotukset ovat korkealla, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää vuosittaisen puheensa unionin tilasta 13.9. Siinä hän linjaa tulevan vuoden tärkeimmät painopisteet ja lippulaivahankkeet, jotka perustuvat Euroopan unionin viime vuosien saavutuksiin.  

Puhe on sinänsä merkittävä, koska se on kuluvan lainsäädäntökauden viimeinen puhe unionin tilasta ennen vuoden 2024 europarlamenttivaaleja.   

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC on lähestynyt komission puheenjohtajaa kirjeellä, jossa se kehottaa Ursula von der Leyeniä puuttumaan Euroopan kasvavaan sosiaaliseen hätätilanteeseen ennen hänen puhettaan. 

Ennätykselliset voitot ja osinkojaot kriisin aikana 

ETUC korostaa kirjeessään, kuinka työntekijät ovat nähneet ostovoimansa romahtavan samalla kun yritysten voitot ja osingot kasvoivat räjähdysmäisesti. Maksut osakkeenomistajille kasvoivat 10 prosenttia tämän vuoden toisella neljänneksellä Eurostatin tässä kuussa julkaistujen tietojen mukaan.

Viime vuonna kasvu oli 14 prosenttia. Keskipalkat EU:ssa nousivat viime vuonna 4 prosenttia 10 prosentin inflaatiovauhdilla, mikä pääasiassa johtui yritysten voittojen kasvusta. 

ETUC pitää tärkeänä, että puheenjohtaja von der Leyen sisällyttää puheeseensa seuraavat asiat: 

Työehtosopimusneuvotteluja tuetaan. Paras keino palauttaa tasapaino työntekijöiden ja yritysjohdon välille on varmistamalla, että vain yritykset, jotka neuvottelevat palkoista ja työehdoista ammattiliittojen kanssa, voivat saada julkista rahaa. ETUC tuo esille omassa lehdistötiedotteessaan, että EU-varoja on myönnetty vähintään miljardi euron edestä yrityksille, jotka ovat rikkoneet työntekijöiden oikeuksia viimeisen vuosikymmenen aikana. 

Investointeja lisätään varmistamalla, että rahaa käytetään yleisen edun mukaisesti asettamalla sosiaalisia ehtoja EU:n varojen käytölle, kuten Green Deal -teollisuussuunnitelmalle. Myös laadukkaiden työpaikkojen luominen on kannustettava, tavoitteena ei saa olla suurempia osinkoja.

ETUC haluaa myös muutosta tammikuussa voimaan tuleviin talouden ohjausjärjestelmän uusiin sääntöihin. Sääntöjen on mahdollistettava investoinnit julkisiin palveluihin, laadukkaiden työpaikkojen luomiseen ja oikeudenmukaisen siirtymisen vihreään talouteen. Nykyiset säännöt edellyttäisivät jäsenvaltioita leikkaamaan 45 miljardia pelkästään ensi vuonna, mikä on ETUC:n mukaan kohtuutonta. 

ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch uskoo, että tasapainoinen talous savutetaan asettamalla ihmiset ja planeetta etusijalla. Hän kritisoi tapaa, jolla työntekijöitä on kohdeltu elinkustannuskriisin alusta lähtien. Samaan aikaan kun monet yritykset ovat vaatineet palkkojen hillitsemistä, moni yritys on tehnyt suurimpia voittoja ikinä. 

”Tämä on luonut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden hätätilan Eurooppaan”, hän kommentoi asiaa ETUC:n lehdistötiedotteessa.  

Lynch painottaa, että suunta on vielä muutettavissa. Euroopan unioni kärsii edelleen puolitoista vuosikymmentä sitten syntyneistä sosiaalisista ja taloudellisista haavoista.

”Viimeistään nyt on varmistettava investoinnit laadukkaisiin työpaikkoihin, parempiin työ- ja elinoloihin, korkeampiin palkoihin ja laadukkaisiin julkisiin palveluihin sekä työehtosopimusneuvottelujen tukemiseen”.  

”Näin luodaan oikeudenmukaisempi perusta Euroopan taloudelle jatkossa. Tämä on äärimmäisen tärkeää demokratian puolustamiseksi ja vahvistamiseksi myös Euroopan parlamentin vaaleja ajatellen”, Lynch kommentoi. 

Seuraa ja osallistu keskusteluun

Katso Ursula von der Leyenin puhe unionin tilasta 13.9. klo 9.00 (paikallista aikaa) täällä. Sosiaalisessa mediassa voit osallistua keskusteluun aihetunnisteella #SOTEU.