Siirry sisältöön
Euroopan unionin jäsenyyden myötä Brysseliin perustettiin palkansaajien EU-edustusto, josta tuli suomalaisen ay-liikkeen edunvalvoja Euroopan ytimessä. Tänä vuonna toimisto viettää 30-vuotisjuhliaan. Kuva: iStock.

30 vuotta – niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Unioni on kehittynyt paljon sinä aikana, ja moni asia on muuttunut sekä Suomessa että ympäröivässä maailmassa.

Suomi on hyötynyt paljon EU-jäsenyydestä. Pieni, viennistä riippuvainen maa, olisi ollut melkoisen yksin globaalistuvassa maailmassa, EU-jäsenmaana Suomi on voinut käydä kauppaa EU:n sisämarkkinoilla sekä hyötyä EU:n kauppasopimuksista.

Maailma ympärillä muuttuu ja maailmanjärjestys hakee uutta muotoaan. Suomalaiset ovat olleet tyytyväisiä valintaan kuulua eurooppalaiseen yhteisöön. EU tuo meille vakautta ja turvallisuutta.

Sopimisen kulttuuri

Työntekijöiden näkökulmasta 30 vuosikymmentä on tuonut paljon. Suomalaiset työmarkkinat ovat olleet yksi ihannoiduimmista Euroopassa. Yhdessä sopiminen, huolenpito työntekijöistä sekä työturvallisuuden että -hyvinvoinnin kautta sekä työn kehittäminen erilaisten kokeilujen kautta ovat luoneet tyytyväisyyttä ja hyvinvointia kaikille. Suomi onkin ollut pitkään tilastoykkösenä, kun on vertailtu työelämää eri maissa.

EU:n sosiaalinen ulottuvuus on kehittynyt vuosikymmenten aikana. Sosiaalisen pilarin lanseeraus reilu kymmenen vuotta sitten oli merkittävä: ihmisiä ei saa unohtaa EU:ssa. Työlainsäädäntöä on kehitetty vuosikymmenten aikana ja vaikkei se Suomessa usein vaikuttanut suoraan jo korkeiden standardiemme ansiosta, ay-liike on aina tukenut eurooppalaista kehitystä. Hyvä, että yhteisillä työmarkkinoilla kehitetään kaikkien työoloja parempaan suuntaan. EU:n työelämälainsäädäntö tuo turvaa myös suomalaisille työntekijöille, sekä parantaa jo nykyisellään esimerkiksi tasa-arvoa työmarkkinoilla.

30-vuotisjuhlavuoden alkutunnelmat

Myös FinUnions juhlii tänä vuonna merkittävää merkkipaalua – 30 vuotta Brysselissä. Euroopan päätöksentekomenettely on muuttunut demokraattisemmaksi vuosikymmenten aikana. Euroopan parlamentille on annettu yhä enemmän valtaa ja läpinäkyvyyttä ja avoimuutta on pyritty lisäämään myös komissiossa ja neuvostossa. On ensiarvoisen tärkeää, että asioihin vaikutetaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

FinUnionsin juhlavuosi näkyy mm. viestinnässämme. Verkkosivumme ja some-kanavamme saavat juhlavuoden lookin ja tulossa on myös pohdintaa EU:n kehityksestä sekä tapahtumia asian tiimoilta. FinUnionsin vaiheista voit myös lukea 25-vuotishistoriikistamme. Toivottavasti seuraat juhlavuottamme aktiivisesti!