Siirry sisältöön

Arktinen alue lämpenee nopeasti – ilmastoteoilla on kiire

Euroopan komission esittämä EUArctic-strategia käsittelee ilmastonmuutosta ja pyrkii luomaan mahdollisuuksia arktisella alueella asuville. EU:n tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä kumppaneiden kanssa löytääkseen kestäviä ratkaisuja.

Euroopan komissio esitti 13. lokakuuta ehdotuksensa siitä, miten EU voi toimia kestävän ja vauraan arktisen alueen hyväksi. Arktinen alue on EU:lle strategisesti tärkeä, kun otetaan huomioon ilmastonmuutos, raaka-aineet ja geostrateginen merkitys.

Euroopan komission jäsen, komissaari Jutta Urpilainen, jonka vastuulla ovat nimenomaan Euroopan kansainväliset kumppanuudet kommentoi strategiaa Twitter-tilillään seuraavasti:

“Strategia tulee juuri oikeaan aikaan. Ilmastonmuutos uhkaa arktisen alueen herkkää luontoa. Geopoliittinen kiinnostus aluetta kohtaan on kasvussa avautuvien liikennereittien, luonnonvarojen ja sen strategisen merkityksen vuoksi”.

Arktisiin maihin lasketaan Suomen lisäksi Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi, Tanska (Grönlanti), Venäjä ja Yhdysvallat. Koko arktisella alueella asuu arviolta noin 4 miljoonaa ihmistä. Arktinen alue on myös Suomelle strategisesti ja turvallisuuspoliittisesti tärkeä alue.

Ilmastomuutoksen laajat vaikutukset 

Arktinen alue lämpenee kolme kertaa nopeammin kuin muu planeetta. Alueen lämpenemisellä on valtava vaikutus muuhun maailmaan.

Euroopan komission lehdistötiedotteessa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell totesi, että ilmastoteoilla on jo kiire.

”Arktinen alue käy läpi nopeaa muutosta, joka johtuu ilmaston lämpenemisestä, luonnonvaroista käytävästä lisääntyneestä kilpailusta ja geopoliittisista kiistoista. Euroopan on näin ollen määriteltävä geopoliittiset intressinsä laajasti edistääkseen vakautta, turvallisuutta ja rauhanomaista yhteistyötä arktisella alueella.”

EU aikoo myös perustaa Grönlantiin Euroopan komission toimiston, mikä nostaa arktisten asioiden näkyvyyttä EU:n ulkosuhteissa. Lisäksi EU-rahoitusta kohdennetaan vihreän siirtymän edistämiseen arktisella alueella sen asukkaiden hyväksi.

Ilmastotoimet ovat tällä hetkellä laajasti esillä. Euroopan unionin tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää täältä.

Kuva: Silje Bergum Kinsten/Euroopan komissio.