Brexit-neuvottelut etenevät hitaasti – ja mitä kuuluu työntekijöiden oikeuksille?
UutisetIso-Britannian EU-eroneuvottelujen kolmas kierros on käynnistynyt elokuun lopulla. Tällä hetkellä neuvotellaan eroamisen ehdoista eikä vielä siitä, millainen EU-suhde Iso-Britannialla olisi Brexitin jälkeen.
Pääaiheita on kolme: kansalaisten oikeudet, Pohjois-Irlannin tilanne ja Iso-Britannian maksuvelvoitteet erossa ja sen jälkeen.
Kansalaisten oikeuksiin sisältyvät ammattiyhdistysliikkeelle kiintoisat aiheet pääsy työmarkkinoille ja ammattipätevyyksien tunnustaminen. EU haluaa, että pääsy työmarkkinoille säilyy vapaana, mutta Iso-Britannia haluaa asettaa pääsylle uusia rajoituksia.
Muita työntekijöiden oikeuksiin liittyviä kysymyksiä ei ehtoja koskevissa neuvotteluissa kuitenkaan käsitellä.
Tämä on Euroopan ay-keskusjärjestö ETUC:n (European Trade Union Confederation) mukaan ongelma, sillä näin ollen Iso-Britannialla olisi mahdollisuus alkaa heikentää työelämän lainsäädäntöään, kun Brexit astuu voimaan maaliskuussa 2019.
Tilanne voi kuitenkin olla toinen, jos Brexit-neuvotteluissa päädytään tekemään jonkinlainen siirtymäajan sopimus. Jos tällainen väliaikainen sopimus säilyttäisi Iso-Britannian sisämarkkinoilla ja Euroopan unionin tuomiovallan piirissä, työelämän lainsäädännön purkaminen maassa ei olisi mahdollista.
Myös mahdollinen tuleva EU:n ja Iso-Britannian välinen vapaakauppasopimus voi olla työntekijöiden asemaa turvaava ratkaisu.
EU:n näkemys tällä hetkellä nimittäin on, että Iso-Britannian tulisi vapaakauppasopimuksessa sitoutua noudattamaan EU:n työlainsäädännön tasoa.
Neuvottelut Iso-Britannian tulevasta EU-suhteesta alkavat aikaisintaan lokakuussa 2017.