Siirry sisältöön
Meppitapaamisessa parlamentilla Silvia Modigin kanssa.
Meppitapaamisessa parlamentilla Silvia Modigin kanssa. Kuva: FinUnions

”Bryssel on mielenkiintoisempi kaupunki kuin satunnainen kokousmatkaaja ehkä huomaakaan.” – Kokemuksia työkierrosta

Hanna-Kaisa Siimes tuli FinUnionsin toimistolle työkiertoon kolmeksi kuukaudeksi SAK:laisesta Paperiliitosta. Kysytään Kaisalta hänen kokemuksistaan työkierrosta.

Miten päätit lähteä työkiertoon ja miksi?

Olin katsonut Brysselin avoimia työpaikkoja ennenkin. Lasten ollessa pieniä työskentely Brysselissä ei tuntunut kuitenkaan mahdolliselta vaihtoehdolta. Nyt tilanne on toinen, kun lapset ovat kasvaneet. On hienoa, että työkiertomahdollisuuksia on myös muille kuin nuorille tai kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä valmiiksi työskenteleville.

Mitä aikaisempaa kv-kokemusta sinulla on?

Minulla oli ennestään jonkin verran aikaisempaa kansainvälistä kokemusta ay-liikkeessä. Olin pitkään SAK:n maahanmuuttopoliittisen työryhmän asiantuntijajäsen. Vuonna 2013 osallistuin ETUI:n järjestämään siirtolaisten työelämäoikeuksia koskevaan seminaariin Maltalla. ETUC:lla oli noihin aikoihin tavoitteena, että ammattiliitot perustaisivat maahanmuuttajien neuvontapisteitä työssäkäyville maahanmuuttajille jäsenmaissa. SAK perustikin maahanmuuttajien neuvontapisteen maahanmuuttopoliittisen työryhmän selvitystyön ja maahanmuuttopoliittisen asiantuntijan Eve Kyntäjän johdolla Helsinkiin vuonna 2016.

Mitä työtehtäviisi FinUnionsilla kuuluu?

FinUnionsin toimistolla olen saanut täysimääräisesti käyttää aikaisempaa työkokemustani sekä koulutustani ranskankielen ja viestinnän saralta. Myös poliittisesta kokemuksesta ja aikaisemmin luoduista verkostoista on ollut hyötyä työssä. Olen hoitanut FinUnionsin viestintää ja edunvalvontaa yhdessä toimiston vakituisen henkilöstön kanssa. Lisäksi tehtäviini on kuulunut mm. uusien työkiertolaisten perehdytys sekä perehdytysoppaan päivittäminen. Ajankohtaisista EU-teemoista olen uppoutunut erityisesti yritysvastuulakiin sekä verovälttelyyn.

FinUnionsissa on mielenkiitosta ja vaikuttavaa nähdä konkreettisesti se prosessi, miten hyvin analysoitu ja ennakoitu tieto lähtee oikea-aikaisesti luotettavilta ja asiantuntevilta toimijoilta liitto- ja keskusjärjestövaikuttajille kotimaahan sekä toimijoille Brysselissä. 

Entä haastavinta?

Haastavinta alussa oli muistaa, kuka kukin on. Myös brysseliläisissä toimintatavoissa meni hetki. Hyvät verkostot ovat avainasemassa. Kaikesta kielitaidosta on täällä hyötyä. Saman käytävän varrella puhut yhden kanssa ruotsia, toisen kanssa englantia, kolmannen kanssa ranskaa. Saksankielen taito on täällä myös plussaa.

Mikä on parasta Brysselissä?

Brysselissä on parasta herkullinen ruoka, rentous, ystävällisyys. Bryssel on mielenkiintoisempi kaupunki kuin satunnainen kokousmatkaaja ehkä huomaakaan. Vanhaa arkkitehtuuria on säilynyt paremmin kuin mitä äkkivilaisulta Euroopan parlamentin ympärillä näyttää. Vanhoja jugend-taloja on runsaasti. Arkkitehti Victor Hortan ateljeekoti (Musée Horta) onkin ollut tähän mennessä kouluamistani museoista kaikista ihastuttavin.

Entä mikä erikoisinta?

Arjessa jätehuolto aiheutti ensin päänvaivaa. Eri jätelajit lajitellaan eri värisiin pusseihin ja asetetaan tarkoin määriteltyinä päivinä ilta kuuden jälkeen kadulle. Aamuyöllä ne on viety pois. Roskat voi käytännössä viedä siis vain 1–2 kertaa viikossa. Kauppojen lyhyet aukiolot pääsivät alussa yllättämään. Turhaan ei varoitella paikallisten asuntojen viileydestä talvella. Villasukat ovat olleet tarpeen kotona. Taskuvarkaita kohtasin ruuhkaisessa raitiovaunussa, mutta pitkäkyntinen jäi – ainakin sillä kertaa – ilman saalista. 

Mitä odotuksia tai toiveita sinulla oli ennen työkiertoa?

Henkilökohtaisena toiveenani ennen työkierron alkua oli, että ranskan taitoni vahvistuisi, saisin tehdä viestintää ja päivitettyä EU-osaamistani. Hyvin näyttää toteutuvan! Voin lämpimästi suositella työkiertoa FinUnionsin toimistolla. Täällä on monenlaisia työtehtäviä tarjolla erilaisille osaajille.

@KaisaSiimes

#tulemeillekiertoon #FinUnions #lavieabruxelles

Lue myös STTK:n Antti Koskelan kokemuksista työkierrosta Brysselissä.

”Täällä minulle konkretisoitui, miten Euroopan unionin päätöksentekoon vaikutetaan”, sanoo STTK:n Antti Koskela

Sekä siitä, miten itse voit päästä FinUnionsille työkiertoon:

Tule meille kiertoon