Siirry sisältöön
Solidaarisuutta UPM:n työntekijöiden puolesta. Kuva: iStock.

ETUCin kirje UPM:lle: Yhteistä ratkaisua tulee hakea aidosti neuvottelemalla

Kaikki muut metsäteollisuuden alan yritykset, paitsi UPM, ovat solmineet yrityskohtaiset työehtosopimukset ammattiliittojen kanssa syksyn 2021 ja alkuvuoden 2022 aikana. Paperiliiton ja Sähköliiton lakko alkoi 1.1.2022 ja koskee enemmistöä UPM:n tuotantolaitoksista. Paperiliitto on ilmoittanut lakon jatkuvan 12. maaliskuuta saakka, ellei sopimukseen sitä ennen päästä. UPM:n työntekijöiden tilanne huolestuttaa nyt myös Euroopan tasolla.

Euroopan ammatillisen yhteistyöjärjestö ETUCin pääsihteeri Luca Visentini on lähettänyt kirjeen UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesoselle, jossa Visentini osoittaa solidaarisuutta UPM:n työntekijöiden puolesta ja esittää syvän huolensa UPM:n johdon yrityksistä rikkoa Suomen työehtosopimusjärjestelmää.

UPM:n työntekijät ovat Suomessa olleet lakossa jo yli 40 päivää, ja UPM on yrittänyt rikkoa lakkorintamaa tarjoamalla töihin palaaville työntekijöille korkeampia palkkoja. Tämä ei ole hyväksyttävää ETUCin mukaan, ja pääsihteeri antaa kirjeessään täyden tukensa suomalaisille ammattiliitoille ja lakossa oleville työntekijöille.

Pääsihteeri Visentini myös ihmettelee, miten UPM:n käyttäytyminen ja vaatimukset sopivat yhteen

FSC-sertifiointiin liittyvien sosiaalisten standardien kanssa,

– UPM:n osallistumiseen YK:n ihmisarvoiseen työhön globaaleissa toimitusketjuissa,

– UPM:n vastuullisuusvaatimuksiin suhteessa henkilöstöönsä ja sidosryhmiinsä,

– yrityksen julkisen rahoituksen saamiseen EU Horizon 2020 -ohjelman kautta sekä

– Euroopan paperiteollisuusjärjestön CEPI:n, jonka jäsen UPM on, esittämiin vastuuvaatimuksiin.

”Yhteistä ratkaisua tulee hakea aidosti neuvottelemalla”, Visentini kehottaa.

”Se tapahtuu ainoastaan neuvottelupöydän äärellä. Oikeudenmukainen ratkaisu saavutetaan kunnioittamalla työntekijöiden ja ammattiliitojen oikeuksia”, Visentini painottaa kirjeessä.

Kirjeen lopussa mainitaan myös, että UPM:n tulisi jatkaa kollektiivista työehtojen sopimista kaikkien niiden henkilöstöryhmien, mukaan lukien toimihenkilöt, kanssa, joilla on perinteet työehtosopimusten osapuolina metsäteollisuudessa.

ETUC edustaa yli 45 miljoonaa jäsentä 92 eri ammattiliitosta 39 Euroopan maassa. ETUC:a johtaa pääsihteeri Luca Visentini. Lue lisää ETUCin toiminnasta täältä.