ETUC:n kongressissa valitaan järjestön uusi johto
UutisetEuroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n 15. edustajakokous jatkuu parasta aikaa Berliinissä. Kongressi valitsee tänään uuden johtonsa kaudelle 2023–2027. Tulokset ilmoitetaan perjantaiaamuna 26.5.
Tänään ETUC:n kongressissa valitaan uudet johtajat ja hallituksen puheenjohtajisto seuraavalle nelisvuotiskaudelle. Tämän päivän äänestys toteutetaan pääsihteerin ehdotuksen pohjalta, joka on ollut tiedossa ennen kongressia. Jäsenjärjestöt valitsevat uuden johdon salaisessa äänestyksessä.
Äänestyksen tulos ilmoitetaan perjantaina heti kongressin alussa klo 9 jälkeen. Kongressin lopussa uusi toimeenpaneva hallitus (Executive Committee) kokoontuu valitsemaan työvaliokunnan (Steering Committee).
Pääsihteeriksi pyrkii Esther Lynch
Esther Lynch on tällä hetkellä ETUC:n virkaa tekevä pääsihteeri, ja hänet valittiin tehtäväänsä joulukuussa 2022. Lynch on ehdolla varsinaiseksi pääsihteeriksi seuraavalle kaudelle. Aiemmin hän on toiminut liittosihteerinä (2015–2019) ja apulaispääsihteerinä (2019–2022).
Apulaispääsihteerin tehtävään ehdolla ovat Isabelle Schömann ja Claes-Mikael Ståhl
Isabelle Schömann valittiin liittosihteeriksi ETUC:n Wienin kongressissa v. 2019. ETUC:ssa hän on vastannut mm. demokratiasta työpaikalla, työntekijöiden oikeuksiin ja ihmisoikeuksiin sekä sukupuolten tasa-arvoon liittyvistä asioista. Aiemmin hän on toiminut komissiolla ja mm. vanhempana tutkijana Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n itsenäinen tutkimus- ja koulutuskeskus ETUI:ssa.
Claes-Mikael Ståhl on toiminut ETUC:n apulaispääsihteerinä vuodesta 2021. Hänen nykyisiä vastuualueitaan ovat mm. työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu, kauppa sekä työterveys ja -turvallisuus. Ståhlilla on pitkä kokemus ay-liikkeestä, erityisesti Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön oikeudellisena neuvonantajana työehtosopimusneuvottelujen, työoikeuden ja Eurooppaoikeuden parissa. Hän työskenteli myös ETUC:n oikeudellisena neuvonantajana palveludirektiivin parissa aikoinaan.
Kolme henkilöä ehdolla liittosihteerin tehtävään
Tea Jarc on slovenialainen ja hän on toiminut Sindikat Mladi plus ammattiliiton puheenjohtajana vuodesta 2017 lähtien. Sindikat Mladi plus edustaa nuoria työntekijöitä, opiskelijoita ja lukiolaisia. Viime vuonna ammattiliitto onnistui organisoimaan työntekijöitä alustatyössä ja sopivat alalle ensimmäisen työehtosopimuksen. Jarc on ollut aktiivinen ETUC:ssa vuodesta 2018 alkaen. Sen jälkeen hän on toiminut ETUC:n nuorisokomitean puheenjohtajana (2019–2022). Hän on myös ETUC:n naisten komitean jäsen.
Giulio Romani on italialainen ja aloitti ammattiyhdistystoimintauransa vuonna 1996 Banca Monte dei Paschi di Sienan pankki-, vakuutus- ja veroalojen ammattiliiton Fiba Cislin edustajana Veronan toimistossa. Vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut Cislin konfederaatiosihteerinä kansallisella tasolla, jossa hän on muun muassa vastannut työmarkkinapolitiikasta ja neuvottelupolitiikasta.
Ludovic Voet on belgialainen ja hän on toiminut ETUC:n liittosihteerinä vuodesta 2019 lähtien. ETUC:ssa hän on vastannut mm. alustatyödirektiivistä sekä ilmastotoimista ja oikeudenmukaiseen siirtymään liittyvistä asioista. Vuosina 2015–2019 Voet toimi Belgian CSC-liiton valtakunnallisena nuorisosihteerinä. Nuorten työntekijöiden sosiaalinen suojelu on hänelle sydämenasia.
Puheenjohtajisto
Kongressissa valitaan myös hallituksen puheenjohtaja ja 6 varapuheenjohtajaa seuraavalle kongressikaudelle. Ehdoilla ovat seuraavat henkilöt:
Wolfgang Katzian, joka on ainoa ehdokas puheenjohtajan tehtävään. Hän on Itävallan ay-keskusjärjestön ÖGB:n puheenjohtaja.
Varapuheenjohtajaksi pyrkii kuusi henkilöä. He ovat:
José María (Pepe) Àlvarez on espanjalaisen konfederaation UGT:n pääsihteeri. Hän on toiminut ETUC:n varapuheenjohtajana vuodesta 2019 lähtien.
Čedanka AndriĆ on ammattiliittojen keskusjärjestö Tuc Nezavisnost:n puheenjohtaja Serbiassa.
Petra Bolster-Damen on hollantilaisen ay-keskusjärjestön FNV:n kansainvälinen sihteeri, joka toimii myös FNV:n hallituksen jäsenenä.
Jarkko Eloranta toimii SAK:n puheenjohtajana Suomessa. Hän on myös toiminut ETUC:n hallituksen ja kattojärjestön työvaliokunnan jäsenenä kesäkuusta 2016 lähtien.
Inga Ruginienè on kotoisin Liettuasta, jossa hän toimii Liettuan ammattiyhdistysliikkeen keskusjärjestön LPSK:n puheenjohtajana. Inga Ruginienė valittiin muutama vuosi sitten myös yleiseurooppalaisen alueneuvoston (PERC) varapuheenjohtajaksi. Hän on myös ETUC:n työvaliokunnan jäsen.
Josef Středula on tšekkiläinen ammattiyhdistysaktiivi, joka on toiminut ČMKOS ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Hän on myös toiminut ETUC:n varapuheenjohtajana toukokuusta 2019 lähtien.
Luc Triangle on IndustriAll European pääsihteeri. Hänet valittiin pääsihteeriksi vuonna 2016 ja uudelleen vuonna 2021. Hänellä on yli kolmen vuosikymmenen sektorikohtainen kokemus ammattiliitoista alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla.
Äänestyksen tulokset ilmoitetaan perjantaiaamuna 26.5. Kongressia voi seurata verkon kautta reaaliajassa.