Siirry sisältöön

EU-parlamentissa väännetään työllisyysvaliokunnan puheenjohtajasta

EU-parlamentti on järjestäytynyt, ja valtaosa valiokuntien puheenjohtajuuksista on jaettu. Vain työllisyysvaliokunnan puheenjohtajan valinta on pitkittynyt, sillä ECR-ryhmän ehdokas ei kelpaa muille ryhmille.

Europarlamentin valio- ja alivaliokunnat pitivät viime viikolla järjestäytymiskokouksensa, joissa ne äänestivät puheenjohtajistaan ja varapuheenjohtajistaan.

Muut valiokunnat ovat jo toimintavalmiita, mutta työntekijöiden kannalta keskeinen työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunta (EMPL) on edelleen ilman puheenjohtajistoa.

Työllisyysvaliokunnan puheenjohtajan valinta on jumiutunut, koska Eurooppa-myönteiset ryhmät ovat torjuneet konservatiivien ECR-ryhmän puheenjohtajaehdokkaan. ECR-ryhmä on ehdottanut valiokunnan puheenjohtajaksi Puolan entistä pääministeriä Beata Szydloa.

Szydlo on ristiriitainen poliitikko: Puolan pääministerinä hän on muun muassa nostanut työntekijöiden palkkoja ja edistänyt sosiaaliturvaa, mutta hänen hallituksensa ajoi muutoksia, jotka saivat EU-komission epäilemään, että Puola murentaa yhtenä EU:n perusarvona pidettyä oikeusvaltioperiaatetta.

Valiokunta on tyrmännyt Szydlon ehdokkuuden kahdesti ja vastustus näyttää kasvaneen: Viime viikon ensimmäisessä äänestyksessä Szydlon puheenjohtajuutta kannatti 21 ja vastusti 27 meppiä. Myöhään maanantaina 18. heinäkuuta pidetyssä toisessa äänestyksessä Szydloa kannatti 19 ja vastusti 34 jäsentä.

Muut ryhmät eivät ole asettaneet Szydlolle vastaehdokkaita. Valiokunnan seuraava kokous on 24. heinäkuuta. Perinteisesti ryhmät ovat jakaneet valiokuntien puheenjohtajuudet vaaleissa saamiensa äänimäärien perusteella, mutta Eurooppa-mieliset ryhmät ovat eristäneet esimerkiksi oikeistopopulisteja valiokuntien johdosta äänestämällä näitä vastaan.

Myös maatalous- ja oikeusasioiden valiokunnissa Eurooppa-mieliset eristivät oikeistopopulistisen Identiteetti ja demokratia -ryhmän valiokunnan johdosta. Laskennallisesti ryhmälle olisi kuulunut kahden valiokunnan puheenjohtajuus, mutta Eurooppa-mieliset ryhmät asettivat vastaehdokkaat, joita muut ryhmät äänestivät.

Puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat valitaan kahdeksi ja puoleksi vuodeksi kerrallaan. Valiokuntien puheenjohtajuudet ovat haluttuja, koska suurin osa EU-parlamentin lainsäädäntötyöstä tehdään juuri valiokunnissa.

Valiokuntien päätetyt puheenjohtajuudet: (editoitu 31.7.2019: lisätty EMPL-valiokunta)

EPP

S&D

RE

Vihr.

ECR

GUE/NGL

ulkoasiat
(AFET)

ihmisoikeudet
(DROI)

Turvallisuus-
ja puolustuspolitiikka
(SEDE)

sisämarkkinat
ja kuluttajansuoja
(IMCO)

budjetti
(BUDG)

aluekehitys
(REGI)

kehitys
(DEVE)

kansainvälinen
kauppa
(INTA)

ympäristö-,
kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus
(ENVI)

liikenne
ja matkailu
(TRAN)

työllisyys- ja
sosiaaliasiat (EMPL)

talousarvion
valvonta
(CONT)

talous- ja
raha-asiat
(ECON)

kalatalous
(PECH)

teollisuus,
tutkimus ja energia
(ITRE)

kansalaisvapaudet
sekä oikeus- ja sisäasiat
(LIBE)

oikeudelliset
asiat
(JURI)

maatalous
ja maaseudun kehittäminen
(AGRI)

naisten
oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo
(FEMM)

kulttuuri
ja koulutus
(CULT)

perussopimus-,
työjärjestys- ja toimielinasiat
(AFCO)

vetoomukset
(PETI)