Siirry sisältöön
Meppipaikka Brysselissä saattaa olla houkuttelevampi kuin aikaisemmin, koska EU Matrixin ennusteessa on nähtävissä, että monet nykyiset mepit tavoittelevat uudelleen valintaa. Kuva: iStock.

EU-vaalit 2024: Kohti konservatiivisempaa EU-politiikkaa?

Mitä muutoksia on odotettavissa EU:n politiikassa ja EU-päättäjien kohdalla kesäkuun 2024 europarlamenttivaalien jälkeen?

Brysselin EU Matrix julkaisi tammikuun alussa uuden vaaliennusteen, jonka mukaan oikeistoradikaalit (EPP:n oikealla olevat puolueryhmät) olisivat kasvattamassa kannatustaan ennen EU-vaaleja. Se tietää ylipäätään konservatiivisempaa EU-politiikkaa seuraavien viiden vuoden aikana. Koalition muodostaminen vaalien jälkeen saattaa myös hankaloitua.

EU Matrixin tällä viikolla pidetyssä webinaarissa toimitusjohtaja Doru P. Frantescu arvioi, että puoluekartta EU-tasolla saattaa vaalien jälkeen näyttää erilaiselta. Vaikka EPP ja S&D ennustetaan jatkavan johtopuolueryhminä EU-politiikassa. Renew-ryhmä yrittää tällä hetkellä kovasti pysyä kolmantena suurimpana puolueryhmänä, ID- ja ECR-ryhmien kanssa.

Monessa EU-jäsenmaassa on tapahtunut hallitusvaihdos, ja tämä heijastuu myös tulevaan komissioon. Ursula Von der Leyenin suosio on säilynyt, ja myös Politicon mukaan nykyinen puheenjohtaja on vahva ehdokas johtamaan myös uutta komissiota. Sen lisäksi arvioidaan, että monet komissaareista tulee olemaan uusia.

EU Matrixin tammikuun vaaliennuste osoittaa, että suurimmat puolueryhmät, EPP, S&D ja Renew, tulevat menettämään meppipaikkoja vaaleissa. Tämä johtaa myös lisääntyvään hajanaisuuteen uudessa parlamentissa.

Taulukko näyttää, miltä Euroopan parlamentti näyttäisi, jos vaalit pidettäisiin nyt tammikuussa 2024 (laskelmissa 720 paikkaa). Kuva: EU Matrix.

Demokratiavastaisuus nousussa äärioikeiston myötä

Kansallisissa vaaleissa on ympäri Eurooppaa nähty eri äärioikeiston ja -puolueiden kannatuksen kasvu. Esimerkkejä löytyy mm. Keski-Euroopasta, kuten vaihtoehto Saksalle (AfD) ja Alankomaiden PVV-puolue. Etelä-Euroopassa Giorgia Melonin puolue Italian veljet (Fratelli d’Italia) on saanut äänestäjiä liikkeelle Italiassa.

Monet uusista puolueista eivät ole EU Matrixin mukaan liittyneet eurooppalaiseen puolueryhmään, mikä tekee ennusteesta hankalan. Useimmat näistä puolueista sijoittuvat poliittisesti oikealle, ja liittynevät todennäköisesti joko ECR- tai ID-ryhmään. Tähän voidaan laskea muun muassa Ranskan Éric Zemmourin Reconquête ja Unkarin johtajan Viktor Orbanin Fidesz-puolue sekä entinen Italian hallitseva puolue Viiden tähden liike (Movimento 5 Stelle). Jotkut nationalistisista puolueista ovat kuitenkin ”yhteensopimattomia”, kuten esimerkiksi Romanian oikeistopopulistinen AUR puolue ja unkarilainen Fidesz. Tässä tapauksessa EUMatrix olettaa ennusteessa, että romanialaiset liittyisivät ECR-ryhmään, kun taas unkarilaiset liittyisivät ID-ryhmään. Zemmourin puolue liittyisi luultavasti ECR:ään, kun taas Marine Le Penin Kansallinen liittouma (Rassemblent National) pysyisi ID-ryhmässä.

EU Matrix arvioi, että todennäköisesti ECR ja ID kilpailisivat Renew’n kanssa kolmannesta sijasta, kun taas EPP ja S&D näillä näkymin pysyvät suurimpina puolueina Euroopan parlamentissa.

Vaalitulos voisi näyttää seuraavalta uusien puolueiden rekrytoinnin jälkeen (laskelmissa 720 paikkaa). Kuva: EU Matrix.

Voiko vaalituloksen perusteella saavuttaa koalition?

Tämä on hyvä kysymys. Yksi mahdollinen koalitio voisi EU Matrixin mukaan syntyä EPP:n, S&D:n, Renew:n ja NI:n voimin, joka tarkoittaisi 57,4 prosentin äänienemmistöä.

Toinen skenaario koalitiosta voisi olla EPP yhdessä äärioikeistopuolueiden kanssa. Kuva: EU Matrix, joulukuu 2023.

EU Matrix painottaa, että kun kyse on tarkemmista sääntelykysymyksistä, joissa EPP ja S&D kilpailevat, vasemmiston ja oikeiston valtasuhteiden odotetaan olevan tasaisemmat (noin 50–50). Tämä tarkoittaa sitä, että puoluekartalla keskellä olevat mepit, jotka tekevät päätöksensä viime hetkellä, todennäköisesti ovat ne, jotka tulevat ratkaisemaan keskeiset äänestykset uudessa parlamentissa.

Muita mielenkiintoisia havaintoja

EU Matrix tarkkailee myös ehdokaslistoja Euroopan parlamentin vaaleihin. Jotkut kansallisista puolueista esittävät johtavien ehdokkaidensa nimet varhain. Tämä pätee erityisesti Saksassa, Belgiassa, Ruotsissa, Tanskassa, Itävallassa mutta myös Suomessa. Sen lisäksi ehdokkaita on jo julkaistu Tšekissä, Unkarissa ja Romaniassa.

EU Matrix on myös koonnut joitakin alustavia havaintoja valituksi tulevista mepeistä saatavilla olevien ehdokaslistojen perusteella.

– Hieman yli 40 prosenttia valituista on naisia. Vihreillä odotetaan olevan merkittävä enemmistö naisia riveissään vuoden 2024 vaalien jälkeen.

– Todennäköisten S&D:n meppien joukossa lähes 50 prosenttia on naisia, kun taas tämä luku on pienempi oikeistolaisissa puolueryhmissä.

– Alle 40-vuotiaat mepit muodostavat tämän hetken arvioissa yli 20 prosenttia todennäköisestä meppilistasta, ja Vihreillä/EFA:lla on suurin osuus nuorista mepeistä (hieman alle 45 prosenttia) – mikä myös vastaa puolueryhmän nuorta äänestäjäkuntaa.

– Mitä tulee seniorimeppeihin, yli 60-vuotiaiden meppien osuus on hieman pienempi, vain noin 15 prosenttia. Seniorimepit ovat vahvemmin edustettuina EPP:ssä, kun taas heidän osuutensa S&D:ssä ja Vihreillä/EFA:ssa on vähäisempi.

– Myös toinen trendi nousee, kun verrataan vaalivuoteen 2019. Kasvava poliittinen epävakaus Euroopassa ja erityisesti kansallisten hallitusten lyhytaikaisuus saattavat vähentää kiinnostusta jäädä poliitikon uralle kansalliselle tasolle. Paikka Brysselissä saattaa olla houkuttelevampi kuin aikaisemmin, koska ennusteessa on nähtävissä, että monet nykyiset mepit tavoittelevat uudelleen valintaa. Tämä voi johtaa hieman pienempään vaihtuvuuteen kuin alun perin odotettiin.

Suuri vaihtuvuus odotettavissa komissaarien keskuudessa

Viimeaikaiset kansalliset vaalitulokset, joissa nykyisten komissaarien puolueet ovat kokeneet vaalitappioita on esim. Luxemburgissa, Puolassa ja Alankomaissa mutta myös Suomessa. Tämä vahvistaa ennustetta korkeasta komissaarien vaihtuvuudesta EU-vaalien jälkeen.

Alla olevat taulukot osoittavat nykyisten komissaarien mahdollisuudet pysyä tehtävissään vaalien jälkeen. Mahdollinen uudelleenvalinta = vihreä väri, ei-todennäköistä = ruskea. Kuvat: EU Matrix, joulukuu 2023.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on erittäin suosittu ja saa tukea edelleen Saksasta. Hän onkin vahvin kandidaatti komission johtoon jatkossakin. Valdis Dombrovskis Latviasta, saattaa myös pystyä saavuttamaan kolmannen kautensa komissiossa.

Renew-ryhmän sisällä ranskalaisen Thierry Bretonin vaikutusvalta on EU Matrixin tietojen mukaan kasvussa myös Pariisin tuen takia. Eli hänkin saattaa varmistaa komissaaripaikan uudella toimikaudella.

Frans Timmermanin lähdön jälkeen S&D etsii yhä johtavaa ääntä komissiossa. Slovakialainen Maroš Šefčovič on mainittu yhtenä mahdollisena seuraajana Timmermanin lähdön takia, vaikka hänen puolueensa SMERin ja S&D-ryhmän väliset suhteet ovat heikonpuoleiset. Espanjalainen Pablo Sanchez voisiolla toinen mahdollinen ehdokas, arvioi EU Matrix.

Vaaliennusteita on julkaistu jo viime syksystä lähtien eri kansainvälisissä uutiskanavissa. Tutustu myös Politicon vaaliennusteeseen ja EURactiven ennusteseen.