Siirry sisältöön
Työtä digitaalisten alustojen kautta tulisi säädellä viimeistään nyt Euroopan tasolla. Loppujen lopuksi tässä taistellaan kaikkien työntekijöiden työehtojen puolesta. Kuva: iStock.

EU:lla on vastuu turvata alustatyöntekijöiden asema työmarkkinoilla

Belgia puheenjohtajamaana ei onnistunut keräämään tarvittavaa tukea jäsenvaltioilta alustatyödirektiivin sopimiseksi perjantaina 16.2. Pitkään odotetussa äänestyksessä Kreikka, Saksa ja Viro ilmoittivat pidättäytyvänsä äänestämästä. Ranska puolestaan teki selväksi, ettei se voinut tukea sopimusta sen nykyisessä muodossa.

Belgia teki ennen viikonloppua viimeisen yrityksen saada jäsenmaat tukemaan alustavaa sopimusta alustatyödirektiivistä neuvoston äänestyksessä. Trilogien jälkeen neuvostossa eräät jäsenmaat alkoivat vaatia tiettyjen sopimuskohtien avaamista, ja neuvosto on yrittänyt löytää yhteisen linjan. Valitettavasti tarvittavaa tukea ei löytynyt perjantain äänestyksessä ja monen vaiheen läpikäynyt ehdotus jäi jäähyllylle yli kahden vuoden neuvottelujen jälkeen.

Belgia ilmoitti perjantaina sosiaalisessa mediassa, että pj-maa ”harkitsee nyt seuraavia askeliaan”, ja epäselväksi jäi, mitä nämä seuraavat askeleet voisivat sisältää.

Enemmistöpäätösjärjestelmän (QMV:n) mukaan asiakirja hyväksytään neuvostossa, kun vähintään 55 prosenttia jäsenvaltioista, jotka edustavat vähintään 65 prosenttia koko EU:n väestöstä, äänestää sen puolesta. ”Blokkaava vähemmistö” voi syntyä, kun neljä tai useampi jäsenvaltio päättää joko äänestää vastaan tai pidättyä äänestämisestä. Tämä yksinään riitti kaatamaan alustatyödirektiivin neuvoston puolella.

Äänestys aiheutti laajaa pettymystä

Kriittisiä ääniä kuului laajasti perjantaina sosiaalisessa mediassa. Työllisyyskomissaari Nicolas Schmitille, joka oli toivonut, että vaalikaudella päästään yhteisymmärrykseen alustatyön säätelyssä, tämä oli merkittävä takaisku.

”Komissio uskoo yhä vahvasti tarpeeseen parantaa alustatyöntekijöiden ehtoja ja luoda tasapuoliset pelisäännöt koko unionissa”, Schmit totesi X:ssä perjantaina.

Komissaari on enemmän kuin oikeassa. Alustatyö on kasvava työn uusi muoto, joka on leviämässä ympäri Eurooppaa. Ala työllistää komission mukaan yli 28 miljoonaa ihmistä, mutta luvun odotetaan nousevan 43 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Tänään alustatyötä tekevät hyvin erilaiset ammattiryhmät ruokaläheteistä muurareihin. Nämä uudet käytännöt valtaavat myös uusia aloja, hoitoalan mukaan lukien. Siksi työtä digitaalisten alustojen kautta tulisi säädellä viimeistään nyt Euroopan tasolla. Loppujen lopuksi tässä taistellaan kaikkien työntekijöiden työehtojen puolesta.

ETUC kehottaa jäsenmaita yhteistyöhön ay-liikkeen kanssa

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC lausui lehdistötiedotteessaan perjantai-iltana, että alustatyödirektiivin kaataminen oli virhe. Miljoonat työntekijät joutuvat jatkamaan itsensä työllistäjinä, vaikka käytännössä he ovat työntekijöitä.

ETUC kehottaa niitä 23 jäsenmaata, jotka äänestivät direktiivin puolesta, ryhtymään toimiin edistääkseen alustatyöhön liittyviä sääntöjä ja tekemään kansallisella tasolla yhteistyötä alustatyön osalta oman maansa ammattiliittojen kanssa.

ETUC painottaa myös komission vastuuta turvata, että kaikki työntekijät, mukaan lukien alustatyöntekijät, olisivat suojattuja EU:n työlainsäädännön alaisuudessa. Direktiivi olisi ollut oikea toimenpide varmistamaan miljoonille työntekijöille vähimmäispalkan, loma- ja sairausajan palkan ja sosiaaliturvamaksut. Direktiivi olisi lopultakin tuonut avoimuutta algoritmisten hallintajärjestelmien käyttöön, joita on käytetty mm. rankaisemaan ammattiyhdistystoimintaan osallistuvia työntekijöitä.