Siirry sisältöön
Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, at the Plenary session of the European Parliament
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskusteli Euroopan parlamentin kanssa tulevasta EU:n budjetista 13. toukokuuta 2020. Kuva: Euroopan unioni 2020

Euroopan parlamentti vaatii tuhtia talouden elvytyspakettia, jolla ei rokoteta EU:n budjettia

Komission ehdotusta koronakriisin seurausten hoitamiseen tarkoitetusta elvytyspaketista sekä EU:n pitkän aikavälin talousarviosta odotetaan toukokuun aikana.

Euroopan parlamentti vaati jälleen toukokuun täysistunnossaan elvytyssuunnitelmaa sekä mittavaa, 2 biljoonan elvytyspakettia Covid-19-kriisin seurauksiin puuttumista varten.  

Parlamentin mielestä elvytyspaketti tulisi kytkeä EU:n budjettiin mutta sitä ei saisi käyttää syynä budjetin ja esimerkiksi sen ohjelmarahoituksen pienentämiseksi. Paketin varat tulisi saada käyttöön vuoden 2020 aikana.  

Komissio työstää parhaillaan uutta ehdotusta vuosien 2021–2027 budjetiksi. 

Nykyinen seitsenvuotinen talousarvio on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka, ja budjettineuvottelujen odotetaan jatkuvan vaikeina. 

Parlamentin mukaan 2 biljoonan suuruinen elvytysrahasto pitäisi rahoittaa laskemalla liikkeelle pitkäaikaisia elvytysjoukkovelkakirjoja, ja varoja tulisi jakaa ensisijaisesti avustuksina mutta myös lainoina. 

Parlamentti vaatii päätöslauselmassaan edelleen myös EU:n budjetin omien varojen uudistamista. 

EU on etsinyt viime vuosina uusia tulonlähteitä, ja esillä on ollut erilaisia verotusideoita. Parlamentin mukaan edessä on jäsenmaiden BKTL-perusteisten maksuosuuksien korottaminen, jos uusista EUn tulonlähteistä ei päästä sopuun. 

Parlamentin tuore päätöslauselma ei velvoita komissiota tai jäsenmaita toimiin, mutta EU:n budjetille on aikanaan saatava parlamentin hyväksyntä.